Material Development Workshop

Vorige week volgde ik de ‘Material Development Workshop’ (workshop materiaal ontwikkelen). De materialen die we maakten waren een booklet en een big book. Een booklet is een leesboekje op A5 formaat met zwartwittekeningen. Een big book is een leesboek met een kort verhaal. Het is A3 formaat, zodat het gebruikt kan worden voor grotere groepen.

IMG_0416

Klik hier om het boekje te bekijken: Zaneb’s dream.

De klassen in bijv. Afrika zijn groot. Er kunnen al snel minstens 80 kinderen in zitten. Dan heb je wel iets groots nodig om te laten zien! (Over het algemeen zijn er ook geen individuele boekjes beschikbaar, dus zijn de kinderen afhankelijk van wat er voor in de klas gebeurd. Dit heeft vooral betrekking op de lokale talen. In de nationale taal zijn vaak wel redelijk tot goede materialen beschikbaar.)

In derdewereldlanden, vooral bij de kleinere taalgroepen, is er vaak weinig geld en materiaal beschikbaar om mooie methodes te ontwikkelen. Beeld je eens in dat er alleen een zwartwitprinter beschikbaar is. Dat verkleint je mogelijkheden toch al gauw. Daarnaast moet je het boek ook zelf in elkaar naaien.

Deze big books geven de mogelijkheid om de volksverhalen te bundelen. De lokale mensen kunnen zo ook hun eigen boeken maken. Daardoor voelen ze zich trots op hun taal en cultuur en daardoor raken ze alleen maar gemotiveerder om hun eigen taal te leren! Dat zorgt er weer voor dat deze mensen hun eigen identiteit ontdekken en bewaren.

IMG_0415

Een bigbook heeft gebruikelijk wel gekleurde illustraties. En dat gebeurt, juist ja, gewoon met de hand. Kleurpotloden erbij en kleuren maar!

Stel je voor dat je nu in Nederland met deze materialen les zou geven. Hilarisch! Dat zou een flinke cultuurshock opleveren! Ach, zij hoeven gelukkig niet met z’n tachtigen in een lokaal te zitten. Scheelt ook weer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s