Waar zijn we nu?

Vorige week woensdagavond was er feest! Onze Thuisfrontcommissie had een Benefietdiner georganiseerd, en meer dan 70 mensen schoven aan tafel! Er is fantastisch gekookt, o.a. door Esther van Dijk en de examenklas van de lokale middelbare school. Tussen de gangen door vertelden we over het land in West Afrika, het werk en de Franse studie en konden we ook wat filmpjes en foto’s van ons bestemmingsland laten zien. Deze avond was zeer gezellig en geslaagd en we zijn blij met de grote opkomst en de vele lovende reacties. Ook was er een prachtige opbrengst van 2.000 euro.P1010274

P1010280Vandaag zijn we precies een week in het mooie Frankrijk. Besançon voelt niet aan als een stad, al is het zo groot als Zwolle. Misschien omdat we in het centrum wonen. We kunnen onze weg in ieder geval aardig vinden. Onze fietsen zijn een groot voordeel. Gister zijn we zelfs naar de HEMA gefietst! Een uur in de regen om er te komen, maar het is toch maar mooi dat Besançon zo’n mooi, puur Nederlands merk heeft. Het voelde eventjes als thuiskomen.IMG_0792

Dankzij een hele aardige Fransman zijn we al aardig wegwijs hier. Zonder hem was dat nooit zo vlot gegaan. Zoek maar eens uit hoe de elektriciteit aangesloten moet worden, of open een bankrekening, of sluit een internetabonnement af. Met onze magere Franse kennis zou dat een taai karwei zijn. Om maar niet te spreken over hoe onlogisch sommige procedures in onze ogen lijken. Onze dankbaarheid voor zijn hulp is zeer groot!

Maandag beginnen onze studies. De toetsen hebben we goed genoeg gemaakt om op het juiste niveau te kunnen starten. We begrijpen in ieder geval veel, dan zal het spreken vast ook wel vlot komen. Op de taalschool zitten vooral heel veel Aziaten. Ben benieuwd hoe Frans met een chinees accent klinkt.

Bij de school zit een mediatheek, met o.a. stripboeken (Asterix en Obelix, Lucky Luke etc.) in het Frans. Om alvast enthousiast aan de slag te gaan, wilden we die lenen. Maar ach! Onze studentenkaarten gaan écht pas vanaf maandag in. We weten dat we in Frankrijk zijn. Oh, en ze konden ook niet om 3 over 4 afgestempeld worden, dat moest echt voor vier uur… Ook al was de sluitingstijd pas 5 uur.

De rust is langzamerhand een beetje weergekeerd. De tijd in Nederland was heel druk, maar we zien er met veel dankbaarheid op terug. We hebben ervan genoten veel mensen te ontmoeten en zijn dankbaar voor de goede tijd. Het inpakken is goed gelukt en onze spullen staan klaar voor West Afrika en de opslag en wat naar Frankrijk moest is gelukkig veilig aangekomen.

Hadden we ons bed ook maar mee kunnen nemen ;). We hopen dat dit kleine euvel nog opgelost kan worden. Het bed in het appartement is best klein te noemen: 113×190. Lekker knus, maar niet bevorderlijk voor je nachtrust. Nu biedt een vriendin van de aardige Fransman een mooi bed aan van 140×200, dus we hopen dat de huisbaas ervoor wil zorgen dat het huidige bed daarmee verwisseld kan worden en daarvoor wil betalen.

Op wat vreemde Franse bureacratische procedures na, vallen de Fransen ons reuze mee. We beginnen de prachtige stad Besançon al aardig te kennen. We hebben een prima resultaat gehaald voor onze test deze week. Volgende week beginnen de lessen. Samengevat, we zijn hier aardig terecht gekomen!

 

 

 

 

 

 

Een gedachte over “Waar zijn we nu?

  1. Debbie den Boer

    Super leuk om te lezen hoe jullie eerste week in Frankrijk bevalt! Echt wat voor jullie om een uur door de regen naar de Hema te fietsen! Heel veel succes met de lessen komende week en bon weekend :-)!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s