Kom je mee naar taalschool?

Goeiemorgen allemaal! Lekker geslapen? Ben je klaar om mee naar school te gaan? We hebben elke ochtend les. Het is een kwartiertje fietsen dus we zijn er zo. En een stukje fietsen is bepaald geen straf, want momenteel is het heerlijk weer!

IMG_0926

IMG_0922

Welkom op de Centre de Linguistique Appliquée! Een likje verf kan het gebouw wel gebruiken en de entree is wat onooglijk, maar we mogen niet klagen. En trouwens, wat nou bordje dat er geen fietsen mogen staan? Wij zetten ze trouwens netjes in het rek hoor, geen zorgen. (Dat zie je aan het eind wel.)

IMG_0910

We beginnen de morgen rustig met een uurtje luisteroefeningen. De eerste weken was het best pittig: al dat Franse gebrabbel! Inmiddels kunnen we uit die brij woorden en zinnen halen én zelfs begrijpen. Taalleren is toch een bijzonder proces. Dit uur is rustig opstarten. Iedereen zit met een koptelefoon op en is ijverig aan werk. Dit keer met volgend werkblad:

IMG_0912

Het linkerblad was een schrijfopdracht over de ideale leerkracht. Nu heb ik daar natuurlijk wel mijn ideeën over als juf, dus een heel epistel schrijven was geen probleem. De eerste weken wist ik totaal niet hoe ik werkwoorden moest vervoegen. Nu kennen we al heel wat tijden en lukt het om je begrijpelijk uit te drukken.

IMG_0916

IMG_0918

De schrijfopdracht brengt trouwens nogal wat hilarische momenten teweeg. M.’s uit Indonesië ideale leerkracht is een blonde, 30-jarige lerares.  LY uit China  wil graag een stoere man met blauwe ogen voor de klas. Ze vertelt me later dat ze het had geschreven omdat haar Franse lerares blond was met blauwe ogen en ze dacht dat alle Fransen blond waren! We lachen er allemaal smakelijk om.

IMG_0917

En we gaan weer verder. Gister kregen we de uitslag van onze grammaticatoets. Ik was in het geheel niet ontevreden. We hadden ingeschat dat de Aziaten de hoogste score zouden halen en dat was ook zo. Zij hadden 16/20, wij 14&15/20. Vandaag gaan we aan de slag met de Imparfait en Passé Composé. Het is niet altijd even duidelijk wanneer die gebruikt worden. In het Nederlands kun je de verleden tijd en het voltooid deelwoord eigenlijk door elkaar gebruiken, in het Frans zijn daar duidelijke regels voor. We werken ijverig door.

IMG_0914

De lerares, Myriam, legt inmiddels nog wat uit aan iemand anders. Ze heeft een zeer directe persoonlijkheid en houdt van een grapje. Dat stuit soms op tegenstand van A. uit Japan, die altijd zeer serieus aan het werk wil in complete stilte. Dat is weer in strijd met F. & M. uit Brazilië die wel van een grap houden (en wij ook wel ;) ). Een uitdaging hoor, al die verschillende culturen in de klas!

IMG_0936

De morgen vliegt om en het is tijd om naar huis te gaan. Ook mijn hersenpan zegt dat het taalleren voor vanmorgen wel genoeg is geweest. Je zou het niet verwachten, maar het kost veel energie. Dus laten we voor vandaag, gewapend met een nieuwe voorraad leesboekjes uit de mediatheek, de CLA achter ons en zoeken onze fiets op. Oeps, inderdaad, je hebt gelijk. Maar om bij onze fiets te komen moeten we nu eenmaal enkele bordjes negeren!

IMG_0938

Daar staan ze al fijn te wachten. Ik wilde trouwens gister de fiets vastzetten, toen ik per ongeluk een andere fiets aanstootte. Begon me daar toch een alarm te loeien! Nooit geweten dat je ook een alarm op je fiets kon zetten.

IMG_0940

Allez y! Op naar huis voor een welverdiende lunch. De taalschool is wel voorbij, maar het taalleren voor vandaag nog niet. We gaan door in onze eigen tijd met andere activiteiten: boekjes lezen, journaal luisteren, Duolingoën, met andere studenten Frans praten, sporten, naar een Franse bijbelstudiegroep, koor, kerk en eens in de twee weken werken we een hele middag met een ouder echtpaar uit de kerk. Frans leren en hier leven gaan hand in hand.

Leuk dat jullie met ons mee waren naar school! Tot de volgende keer! A bientôt!

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s