Vla

Wat als je je mijlenver van lekkere Nederlandse producten, zoals vla, bevindt? De meest voor de hand liggende oplossing is dan om het zelf eens proberen te maken. Met wat basisingrediënten (en oeverloos proberen) heb ik na maanden éindelijk resultaat geboekt! Speciaal voor alle mensen met Nederlanse roots en hun voeten in andermanslands aarde, hierbij het recept:

Ingrediënten voor 500 ml vla:
400 ml volle melk
100 ml volle slagroom
2 eieren
1 volle eetlepel + 1 volle theelepel maizena
1 volle eetlepel + 1 volle theelepel suiker
snufje zout
driekwart vanillestokje
(het vanillestokje kan vervangen worden door 7,5 gram vanillesuiker; doe dan wel 1 theelepel minder suiker)IMG_18381. Doe de maizena, suiker (evt. ook de vanillesuiker) en het snufje zout in een pan.

IMG_18432. Meet de slagroom en melk af in een maatbeker.
3. Scheid het eigeel van het eiwit en doe de dooiers bij de slagroom en melk. Mix met een garde even goed door.IMG_1841
4. Giet het melkmengsel in de pan en roer alles tot een mengsel zonder klontjes.
5. Snijd een kwart van het vanillestokje en snijd de overige driekwart over de lengte door. Schraap het merg uit het stokje en roer dit door het vlamengsel. Doe ook het uitgeschraapte stokje erbij zodat die mee kan koken.
6. Breng het  vlamengsel onder voortdurend roeren (zodat het eigeel niet gaat stollen en er klontjes komen) op laag vuur aan de kook. Dit kan een kwartiertje duren. Het is van belang dat het langzaam aan de kook raakt, zodat de vanillesmaak er goed in trekt.IMG_1846
7. Als het vlamengsel kookt, voel je dat het dikker wordt. Blijf flink roeren. Laat zo’n 30 à 60 seconden doorkoken. Absoluut niet te lang, want dan krijg je klontjes.
8. Giet het vlamengsel over in een kom die in een pan of bak koud water staat. Laat het onder voortdurend roeren afkoelen.IMG_1847
9. Als de vla voldoende is afgekoeld, doe deze dan in een pot of fles. Laat met het deksel open nog even afkoelen en laat daarna ongeveer 5 uur goed koud worden in de koelkast.

IMG_1848

Eet smakelijk!

Was dit nou zo moeilijk? Waarom al die maanden proberen? Ik had verschillende recepten opgezocht, maar geen van allen werkte voor mij. Het was dan te stevig, dan te dun, te zout, te zoet, met klontjes… Ook hoe snel het aan de kook moest raken en het door laten koken zonder klontjes te krijgen was een lastig punt. Maar nu: voilà! Lekkere vla :). Veel succes!

3 gedachten over “Vla

 1. Mariette

  Ha Christien, Ik ga het zeker proberen! Volgens mij is alles hier te krijgen, dus dat is al heel fijn. En sinds ik je Facebook bericht over vla las, zeggen we steeds tegen elkaar: “wat zou vla lekker zijn nu!” :-), Bedankt!!

  Like

 2. Jacomine

  Ha Christien! Bedankt zeg! Ik krijg er echt zin in als ik het zo zie! Nu moet ik alleen dus nog even opzoek naar maïzena. Vanillesuiker heb ik al tevergeefs geprobeerd te krijgen maar dat is hier niet. Dat komt hopelijk eind juli vanuit Nederland mee. En slagroom is alleen in de stad te krijgen, dus eens rondvragen hoe ik daar aan kan komen.
  Alvast een tip, als je echt speciale dingen nodig hebt voor koken moet je het zelf meenemen :-)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s