Het gemeste kalf

Vlees, heel veel vlees. Dat is onmisbaar hier bij het vieren van kerst. De lokale werknemers leggen daarom elke maand een bedrag apart. Aan het eind van het jaar wordt van de pot een koe gekocht. Een traditie die al jaren in ere wordt gehouden. En niet alleen voor deze spaarders is het feest, maar voor het hele kantoor. Vandaag was het dan eindelijk zover.

9.00 uur. Op kantoor gonst het van activiteit. De opgewonden stemming is voelbaar. Een belangrijk moment is aangebroken. Een mooie koe is uitgekozen en vanmorgen geslacht, gelukkig is dat elders gedaan. De truck komt de poort binnenrijden met daarop ruim 250 kg rundvlees. Onder de carport liggen grote stukken plastic, met in elke hoek een koeienpoot zodat het niet weg waait. Scherpe messen worden aangedragen, want het vlees moet worden verdeeld over de 13 deelnemers. De mannen gooien het vlees van de auto op de hopen. Zo ontstaan 3 grote stapels: ingewanden, vlees zonder bot en vlees met bot.

IMG_3220

Als ik nog even sta toe te kijken en me duidelijk wordt hoe de binnenkant van een koe eruit ziet, bedenk ik me dat ik de kop nog niet heb ontdekt. Dat schijnt hier het topstuk van de koe te zijn! L., een collega uit de USA staat naast me en ik vraag waar de kop gebleven is. ‘Vlak achter je!’ zegt ze. Ik draai me om en draai me snel weer terug! De aanblik is me wat teveel van het goede, maar anatomisch gezien wel heel interessant. Ik blijf er maar een beetje uit de buurt.

IMG_3250IMG_3230Werkneemster A. komt aangesneld, want er moet gekookt worden! Ze bereidt een, als we de collega’s mogen geloven, heerlijke kerstmaaltijd met de béste delen: het hart, de longen, de lever en de nieren. Dat is de kersttraditie op kantoor. Ik houd mijn mening maar voor me en loop mee naar de keuken. Daar is een ander al hard aan het werk om alles in stukken te snijden en in de pan te doen. Het ruikt al lekker, maar toch maakt mijn maag een draai als ik op het aanrecht de longen en lever in herkenbare vorm zie liggen. Dochter Christien van A. komt binnen met zwarte plastic tasjes (die zijn hier allemaal zwart) vol ingrediënten: bieslook, tomaat, paprika, peterselie etc. We laten ze hun gang gaan en zijn benieuwd naar de maaltijd.

IMG_3253

Om 12.00 uur staan op het grasveld groepjes stoelen opgesteld met krukjes in het midden. Op de krukjes staan de schalen vlees. Iedereen krijgt een stuk stokbrood en na de zegen zit iedereen heerlijk te smullen. Voor de nationale staf is het helemaal een feestmaal! Zoiets hebben ze zelden, want hart/long/lever zijn duur. De smaak is inderdaad goed en ik probeer niet al teveel na te denken bij de structuur van de stukjes in mijn mond. (Oh, dit voelt als long, dit als lever…) De bodem van de schalen komt al snel in zicht! Al valt op dat het eettempo van de meeste blanken toch wat lager ligt, er zit toch een psychologisch bijsmaakje aan.

IMG_3262

Uiteindelijk gaan de werknemers ieder met 15 kg vlees naar huis. Kerst vieren: het gemeste kalf slachten, veel eten! Deze Bijbelse term gaat ineens voor ons leven. Er komt ongelooflijk veel vlees van zo’n koe en aangezien de meesten hier geen koelkast hebben, gaat het ook allemaal op in de komende twee dagen. Veel vlees wordt uitgedeeld. Maar nog belangrijker is om met veel mensen samen te eten. Dus de hele familie, alle vrienden en buren worden uitgenodigd om deel te nemen aan dit feestmaal, want zoveel lekker vlees hebben gebeurt absoluut niet vaak. Wat een feest!

De lokale kerk houdt op kerstavond een kerstdienst om 21.00. Deze duurt ongeveer 2 uur, waarna er om middernacht samen gegeten wordt. Dat samen eten blijft belangrijk. Na middernacht wordt er uitbundig gevierd dat Jezus op aarde kwam: er wordt gezongen, muziek gemaakt en gedanst. Dit gaat tot diep in de nacht door. Op kerstdag is er om 10.00 weer dienst. Maar de eerlijkheid gebiedt om te zeggen dat de aandacht dan toch wat verslapt is!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s