Bijgeloof en amuletten

Zondagmorgen kwamen we thuis uit de kerk. De dienst duurde 2,5 uur en midden in het hete seizoen (elke dag ruim in de 40 graden) is een kerkbezoek al gauw een bezoeking, hoe christelijk ook. De eerste twee uur worden besteed aan zingen, gebed en afkondigingen en als je denkt dat je het bijna niet meer kunt uithouden, begint de preek. We zijn nu een aantal keer naar een kerk hier geweest waar we ons in ieder geval meer thuis voelen dan bij diverse andere lokale kerken die we bezocht hebben. De verschillen met wat we gewend waren, blijven echter groot. We hopen bij deze kerk meer betrokken te kunnen raken. Al mogen allerlei comités een beetje op zich wachten. Als blanke word je al snel overal voor gevraagd. Deze kerk is gericht op evangelisatie en dat spreekt ons aan. De mensen hier hebben het nodig om te horen wie Jezus is!

Toen we weer thuis kwamen uit de kerk kwam Nfa, onze bewaker, aanlopen in zijn nette kleding die hij alleen voor bruiloften draagt. Na de gebruikelijke begroetingen informeerde ik nieuwsgierig wat hij in zijn hand had. Het was een soort tak met leer er omheen. Het leek op de zweep die ze gebruiken om de ezeltjes een tik mee te geven als ze te langzaam gaan. Wat zou hij daar mee moeten? Deze suggestie deed ik maar niet, want dan zou ik vast de plank mis slaan. Inderdaad er zat een heel ander verhaal achter. Zijn ogen begonnen te glimmen en vol enthousiasme vertelde hij dat hij nooit meer een ongeluk zou krijgen zolang hij de tak vasthield. Hij was bij de marabout (medicijnman) geweest en had zo’n tak gekocht. (Die vast schreeuwend duur was. Hij had juist deze week zijn loon gekregen.)

Amuletten en bijgeloof zijn hier nog springlevend. Veel mensen dragen leren armbandjes; die geven bescherming. Of een ring met een klein bakje met klepje erop. Daarin zit een tekst uit de Koran, want ook dan kan je niks overkomen. Nfa’s tak was beschreven met allerlei beschermende teksten en daarna overtrokken met leer. Zo behoudt deze het langst zijn kracht. Nfa vertelde dat de goede geesten bij het zien van de tak hem zouden beschermen. Wat dat betreft bestaat dé Islam echt niet, want in veel landen is het erg gemixt met animisme en allerlei andere vormen van bijgeloof.

We raakten in gesprek en vroegen hem of God hem niet zou horen zonder tak. ‘Nou, kijk, het zit ‘m niet in de tak,’ zei hij, ‘maar het zijn de geesten die naar de tak luisteren.’ Ken je Mozes, vroeg ik. Natuurlijk, elke moslim kent Mozes. Weet je dat hij ook met magische takken te maken had? Verbaasd kijkt hij me aan. Ik vertel verder, Mozes had een heel gewone staf èn een relatie met God. De magiërs van de Farao hadden een magische staf, maar geen relatie met God. Lees het verhaal maar om te kijken waar je meer aan hebt, aan een relatie met God of aan een magische stok.

Juist deze week hebben we hem een Bijbel gegeven in zijn eigen taal. Samen met hem zochten we het Bijbelgedeelte op van Mozes die naar de Farao moet. God belooft dat Mozes met zijn staf veel wonderen kan doen, maar het is God die voor het wonder zorgt. We hopen dat Nfa zelf zijn Bijbel gaat lezen en ontdekt hoe groot God is, maar ook dat we echt een relatie met Hem mogen hebben. Dat Hij ook naar ons luistert zonder dat we een tak vast hebben.

Mensen hier staan angstig in het leven: ziekte, dood en ongelukken zijn dagelijks aan de orde. Vorige week verdronk een neefje van een collega. Hij was gaan zwemmen met een vriendje. Wat precies de oorzaak was, is onbekend. Er is weinig ouderlijk toezicht. Moeders zitten op de markt groente te verkopen en vaders zijn aan het werk. Broertjes en zusjes zorgen voor elkaar in feite, zelfs al zijn ze nog maar 1 jaar, en dat gaat lang niet altijd goed. Het verkeer is gevaarlijk, ook daar sterven veel mensen. Wat zou het een bevrijding voor hen zijn als ze geloven dat Jezus de dood overwonnen heeft en we mogen uitzien naar het eeuwige leven met Hem. Dan gebeuren er nog steeds ellendige dingen, want we leven in een wereld die lijdt onder de zonde. Maar dan is de uitkomst zeker. In die hoop en in dat vertrouwen leven we. We bidden dat Nfa dat ook mag weten!

Een gedachte over “Bijgeloof en amuletten

  1. aswierstra@home.nl

    Lieve Willem en Christien, petje af voor jullie inzet.
    Voor mij is dit alleen maar mogelijk met jullie rotsvaste geloof.
    Anders zoumje gillend weglopen en directterug naar Urk.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s