Geen zucht van verlichting

Onvermijdelijk kom je op een punt dat een tandartsbezoek noodzakelijk is. Vooraf was ons verteld dat de tandarts hier in B. zelfs naar tevredenheid van Amerikanen is. En dat wil wat zeggen. Optimistisch gestemd maakten we ons daar dus geen grote zorgen over.

In januari gingen we heen voor een controle en voor een eerste indruk. De tandarts praatte Willem toen 4 gaatjes aan en mij één en dat vonden we vreemd, want normaalgesproken zijn wij van die gelukkigen die er zonder al te veel kleerscheuren vanaf komen. We besloten het een tijdje aan te zien om te kijken hoe het zich zou ontwikkelen.

Nu, een half jaar later is de betreffende kies toch wat gevoelig en aan de hoeveelheid tandsteen mocht ook wel iets gedaan worden. (Saharazand in je eten is vast ook niet bevorderlijk). Een nadere spiegelinspectie gaf een wel wat kiesgespikkelde indruk en dus besloot ik maar dapper nog eens op controle te gaan. (Je weet wel, ik die normaal al bibber bij de gedachte aan een controlebezoek in Nederland…)

De tandarts van de vorige keer was er niet. Maar geen nood, zijn lieftallige rechterhand kon ook prima controles uitvoeren. Ik liep achter de neuriënde wiegende, brede heupen aan het steile trapje op naar de controlekamers en nam plaats in de stoel. Het ziet er verder allemaal netjes en professioneel uit, dus dat is het probleem niet. Mijn nobele tanden en kiezen werden echter vanuit een bijzondere hoek bekeken. Ik zat vrijwel rechtop en de wiegende glimlach bekeek me van voren. Er kwam geen haakje aan te pas, alleen het spiegeltje en al snel constateerde ze dat ik nulkommanul, zero, nada, noppes gaatjes had.

Ik was verbaasd, maar hield verder wijselijk mijn mond, want stel je voor dat ze gaat boren en er weinig vanaf weet. De ontluisterende wetenschap dat veel doktoren hier hun diploma kopen en zonder enige opleiding beslissen over je leven, maakt toch wat voorzichtig. Een schoonmaakbeurt was wel nodig (dacht ik ook), dus een afspraak voor de volgende dag was gauw gemaakt.

Terwijl mevrouw heupwieg al neuriënd de schoonmaakbeurt uitvoerde werd ik gesterkt in mijn twijfel of ze daadwerkelijk een opleiding achter de rug heeft. Nu is het onderwijs van dramatische kwaliteit (wist je dat de universiteit 6 maanden per jaar vakantie heeft?), dus dat kan ook meespelen. Ze voerde systematisch het trucje uit, zonder te weten wat nu precies verwijderd moet worden, want er bleef nog het nodige zitten. Maar, toen kwam het polijsten.

Grote klodders tandpasta werden rond mijn gebit geplamuurd. Vanwege de scherpte kreeg ik ternauwernood geen ademnood. Het polijstborsteltje werd aangezet en met een zangerig geluid (‘ja, hij is een beetje raar’, zei ze) even over mijn kiezen geaaid (deed die het eigenlijk wel?). Ik geloof dat ze er weinig zin in had, want na luttele seconden was de behandeling klaar. Ik spuugde de onnoemelijke hoeveelheid tandpasta uit in het bakje en kreeg een giftig uitziend groen met roze drankje om te spoelen.

‘Is het goed?’ vroeg ze. Inmiddels cultureel wat wijzer antwoordde ik bevestigend. In discussie gaan is zinloos en als leek uitleggen hoe je een schoonmaakbehandeling uit moet voeren is beschamend voor de tandarts en wie weet wat ze dan de volgende keer met je doen. Wat misselijk (toch dat drankje hè) en na een Europese portemonneelichting (de prijs was dan wel weer Westers) stapte ik de warmte weer in.

Zucht. Mijn potentiële gaatje(s) zitten er nog, de helft van tandsteen en de volgende keer dat ik de ongelofelijke, fantastische, professionele, betrouwbare Nederlandse tandarts weer ontmoet is over anderhalf jaar. Ik zal nooit meer bibberen voor die professionele tandarts waar je vertrouwen in kunt hebben. Welkom in de wereld van de zendeling.

2 gedachten over “Geen zucht van verlichting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s