Slacht jij ook een schaap?

Wij wonen in een moslimland en zoals jullie al gemerkt hebben verschilt dat nogal met Nederland. Deze keer vertellen we jullie over één van hun feesten. Dit feest is in september gevierd, net als door de moslims in Nederland. Door hun doen en laten te kennen, kun je aanknopingspunten vinden om over Jezus te vertellen. Dit feest is daar een voorbeeld van.

Veevervoer
Schapen kun je op velerlei wijze vervoeren:

  • lopend aan een touwtje,
  • een klein schaapje in een mand op de fiets,
  • een grotere op de motor op je schoot met z’n poten achter je rug gebonden,
  • een complete kudde achterop een brommerkar,
  • of achterin een pick-up,
  • vastgebonden op het dak van een kleine of grote bus,
  • en ga zo maar door…

Het leverde lachwekkende situaties op!

Tabaski
Al die schapen waren nodig voor het offerfeest: Tabaski. Dan vieren de moslims dat God in een ram voorzag toen Abraham zijn zoon moest offeren. Ze geloven dan wel dat Ismaël die zoon was. Elke familie die het zich kan veroorloven koopt een schaap om te slachten. Hoe groter en mooier het schaap, het liefst een ram, hoe beter: je moet je eer hoog houden! De prijzen van de beesten lopen rond het feest gigantisch op. Normaal kost een klein schaap zo’n €65,-, rond het feest is dat al gauw meer dan het driedubbele. Dat legt veel financiële druk op de, veelal arme, families.

Wie is meer waard?
Afijn, in onze straat stonden er ook de nodige vastgebonden aan de bomen voor het huis. Je moet er natuurlijk wel mee pronken. We vroegen aan onze bewaker of ze niet gestolen werden. ‘Heb je het dan niet gehoord?!’ zei hij. We keken hem verbaasd aan. ‘Afgelopen week probeerde ergens anders in de stad een jongeman een schaap te stelen. Door de eigenaar is hij doodgeslagen. En de politie durft er zijn handen niet aan te branden…’ Andere dieven denken nu wel drie keer na. Onze bewaker vond het niet zo vreemd, hij was toch een dief, zo zwaar telt een mensenleven dan niet.

Gelukkig nieuw jaar
De ochtend van het feest brak aan en we werden wakker van het vrolijke geblaat. Na 9 uur verstomde dat langzamerhand. Het is de gewoonte om als de moskee uit is, zo rond 10 uur, bij je buren langs te gaan. Dan wens je ze een goed nieuw jaar en vraag je vergeving om samen met een schone lei te beginnen. (Mooi gebruik trouwens: iets voor oud en nieuw?) Met onze Bambara-lerares (de nationale taal na Frans) hadden we flink geoefend om de zegeningen goed uit te spreken.

‘Sambè-sambè’= veel jaren

‘Ala ka sam caman jiranan’ = moge God geven dat we nog veel jaren zien

‘Aw ka yafa’n ma’ = willen jullie ons vergeven

Bungelende beesten
Toen we de poort uitstapten, moesten we even slikken. Aan de bomen bij de buren bungelden goed gevilde schapen (de slager kwam langs om dit te doen), en op de grond lag op een zeil zijn binnenste uitgestald. ‘Ha!’ riep de buurman vrolijk, ‘jullie hebben net de égorgement (keel doorsnijden) gemist! Straks gaan we het vlees lekker bereiden. En de kop is het beste! Willen jullie ook wat?’ Via wat omwegen konden we duidelijk maken dat we hun het beste deel gunnen en dat het in Nederland niet gebruikelijk is om de inhoud van de kop te eten…

img_4016

We bezochten verschillende buren en konden natuurlijk niet met lege handen naar huis. We kregen van de buurvrouw een lekker zacht stukje schaapfilet, waar we thuis een lekkere tajine van stoofden. We hebben er van genoten! Zo vers krijg je het zelden…

De slager is met vakantie…
Toen Christien de volgende dag naar de slager ging, kwam ze met lege handen thuis. ‘Pas volgende week maandag heeft hij weer vlees! Door het feest wil niemand komende week vlees kopen.’

Ja, voordat je een heel schaap op hebt…. En dan ook echt helemaal, behalve de botten. Al vinden sommigen het lekker om die ook fijn te kauwen!

Schone lei
Bij het feest ging het vooral om lekker en veel eten. Maar we hopen dat in de gesprekken die we zo hebben, de boodschap mag doorklinken dat het Lam ons eens en voor altijd ‘een schone lei’ geeft. We hoeven het zelf immers niet meer te verdienen, maar mogen uit genade leven! Daar kan zelfs geen ram van €1500,- tegenop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s