Bingo, bezoek en Bambara

Boerenbingobuffet
We zijn heel dankbaar voor de achterliggende tijd. Allereerst was daar natuurlijk het Boerenbingobuffet, wat een groot succes was. Het lukte zelfs om een live-verbinding tot stand te brengen, terwijl er gesmuld werd van de stampotten (wat Willem natuurlijk flink jaloers maakte, doe hem ook maar een bord boerenkool met worst). De opbrengst van de avond was €1000,-, hartelijk dank daarvoor! Ook het boekje met persoonlijke groeten is aangekomen, we vinden het erg fijn om jullie meeleven zo te ervaren.

bbb

Bezoek (hou de weblog in de gaten: er komt een reisverslag online!)
Christiens ouders waren vorige week op bezoek en ook brachten ze meegegeven cadeaus mee. Het was net een beetje Sinterklaas. Het doet ons zo goed dat er zoveel mensen zijn die aan ons denken. Met Christiens ouders hebben we een gezellige week gehad. Het was fijn om weer even samen met familie te zijn! Ze hebben de ‘Full African Experience’ gehad; compleet met midden in de rimboe op zand- en hobbelweggetjes in de regen een lekke band hebben en daarna vastzitten met de auto midden in de kleine rivier terwijl je weet dat je nog uren van de bewoonde wereld afzit, moeilijkheden met de naaier (die altijd ja zegt en nee doet), hitte, bedelende kinderen, eindeloos dezelfde grappen van de buren aanhoren (‘Ha! Jij bent een Coulibaly (achternaam), dus jij eet bonen!’) en opdringerige verkopers op de markt.

bezoek

Hou op met dat gemier
En dan thuis ook nog een ware mierenplaag! (Christiens ouders waren héél blij dat hun kamer gespaard werd.) Omdat het regenseizoen voorbij is, trekken de mieren er massaal (en dan ook echt massaal) op uit op zoek naar water en voedsel. Ze zaten in de voorraadkast, was- en strijkgoed, eettafel, badkamer en ’s nachts kropen ze venijnig bijtend over Christien in bed. Het lijkt inmiddels redelijk onder controle, nadat we waterdichte tonnen gekocht hebben om onze levensmiddelen in te bewaren en flink met gif gestrooid hebben op de slaapkamer. Fijn is anders. Deze mierenstrijd kost veel energie, want oh het zijn zulke slimme beesten.

Werk
Willem heeft de achterstand op het werk ingehaald. Dat geeft veel rust. De werkdruk was de afgelopen maanden heel hoog en met de afwezigheid van zijn assistente i.v.m. haar nieuwe heup, kwam er nog meer werk bij hem terecht. Zij komt naar verwachting binnenkort terug en zo krijgt Willem weer ruimte om zich op de verbetering van de administratie te richten.

Korrotini
Eens in de week hebben we 1,5 uur Bambarales. De lerares, Korrotini, komt dan bij ons thuis en dan raken we niet uitgepraat. Ze is lerares op de middelbare school, heeft een goede kijk op de maatschappij en een verbazingwekkend sterke eigen mening. Ze ziet wel degelijk de verschillen die er zijn tussen onze culturen en lang niet altijd is ze dan blij met de gebruiken hier. Zoals dat wij veel samen overleggen en ondernemen; hier is de mannen-  en vrouwenwereld strikt gescheiden.

Ook is ze erg geïnteresseerd in wat we geloven en is ze er jaloers op dat de Bijbel in zoveel talen vertaald wordt. ‘Ik lees de Koran in het Frans, maar dat mag eigenlijk niet. Arabisch is de verheven taal van de Koran, maar wie kan dat begrijpen? Jullie hebben de Bijbel in jullie eigen taal, dat is zo bijzonder! Dan begrijp je het echt. Ik heb ook een Bijbel in mijn taal, het Bambara. Maar daar lees ik niet teveel in.’

Als we vragen waarom dan niet, worden we stil van haar antwoord: ‘Als ik erin lees, vind ik het zo mooi. Maar omdat ik moslim ben, wil ik er niet teveel door geraakt worden, want dan ga ik me eraan hechten en wil ik alleen maar meer lezen. De Koran is mijn boek.’

We praten verder en ze legt uit dat ze gelooft dat het niet uitmaakt of je moslim of christen bent, want we hebben dezelfde God en komen uiteindelijk in hetzelfde paradijs. Wij denken daar anders over en dat vindt ze confronterend. We bidden dat ze Jezus toelaat in haar hart en leven. Ze weet er zoveel van en ze is zo dichtbij, maar ze houdt zichzelf tegen.

Shalom,

Willem en Christien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s