Vier je met ons mee? :)


Eerste verjaardag!

4 december waren we precies één jaar hier. Dat is een mooi moment om even terug te kijken. Hoe was ons eerste jaar in Afrika? Bepaald niet makkelijk in ieder geval; en tegelijkertijd heel waardevol en mooi. Er was zoveel waar we aan wennen moesten: het hete weer, het stof, het ongedierte, de onveiligheid in het verkeer, malaria, de cultuur met veel minder efficiëntie maar wel heel veel hartelijkheid en gastvrijheid, de gebruiken, enzovoort. En toen opeens, na een maand of 10, was zoveel minder gek en haast normaal. Net zo gewoon zoals ik op Urk op de fiets stapte om naar de Albert Heijn te gaan.

sinterklaas-stroomstoring

(Sinterklaas vieren met heel veel stroomstoringen!)

Bergen verzet
Ook al missen we nog steeds veel dingen (familie, vrienden, zomaar lekker even ‘iets leuks’ gaan doen, Nederlands lekkers…), toch zijn we hier ontzettend gezegend en weten we dat dit de plek is waar God ons gebruiken wil. We hebben een fijn huis om in te wonen en hebben de grootste ongedierteplagen doorstaan en niet onbelangrijk: de meeste aanpassingen gemaakt om herhaling te voorkomen. Willem heeft op kantoor zijn plek gevonden. De omschakeling was lastig, want mensen om hem goed in te werken waren er niet. Maar hij heeft nu een goed overzicht over het hele werk en de administratie is up to date. Ook zijn er al de nodige verbeteringen doorgevoerd. Zijn werk is voor het Bijbel vertalen onmisbaar. Door hem kunnen de vertalers zich ook echt met het vertalen bezighouden, zonder zich zorgen te maken over allerlei lastige financiële en administratieve kanten ervan. Want natuurlijk willen de donoren voor alle projecten wel zeker weten dat het geld op de juiste plek terecht komt. Door verstandige investeringen te doen, zoals de verbouw van  het gastenhuis zodat er meer kamers beschikbaar zijn voor de verhuur, zorgt Willem ook voor extra inkomsten voor het kantoor. En dat komt weer ten goede aan het vertalen van Gods woord. Het naar de toekomst kijken, plannen maken en doorpakken werd vooraf echt gemist.

(Het is weer droog, dus bruin. Maar af en toe zijn er pareltjes. De Bombaxboom staat in bloei, oftewel de zijdekatoenboom, oftewel de kapokboom.)

Thuis
We zijn blij met zoveel wat bereikt is. Het huis voelt als een thuis en mensen die ons bezoeken spreken waarderend over de ‘rust en gastvrijheid’. In dat bereiken ging zoveel meer tijd zitten dan gedacht, maar gelukkig kon Christien zich daar volledig voor inzetten en met pijn en moeite heel veel mannetjes regelen om dat voor elkaar te krijgen. De eerste maanden in ons huis waren ontzettend druk voor haar, maar in mei ging ook Christien aan het werk. Maar door onduidelijkheid in de werkzaamheden, opeenstapeling van verhuizingen (en al het werk wat daarbij komt kijken) en onverwachte stresssituaties was Christien in augustus oververmoeid. Gelukkig was er de mogelijkheid om rust te nemen en in oktober is ze weer met werken begonnen. Daar is nu meer duidelijkheid in en gelukkig gaat dat zo stukken beter. Wat een zegen!

Je kunt het!
‘Ze’ zeggen dat als je het eerste jaar op het zendingsveld doorstaat, de jaren erna beter hanteerbaar zijn. Niet direct makkelijker, maar je kunt het aan! We zijn dankbaar dat we ons eerste jaar goed doorstaan hebben. Helaas geldt dat niet voor iedereen. Twee jonge gezinnen, waaronder goede vrienden, zijn in hun eerste jaar weer vertrokken. Dat was niet de bedoeling, maar de omschakeling naar het leven hier is niet altijd gemakkelijk. We vinden het erg jammer om ze eerder dan verwacht terug te zien gaan en we willen ons best doen om nieuwe mensen te helpen zo goed mogelijk te wennen. In het komende jaar komen er naar verwachting nieuwe mensen voor onze organisatie. Christien richt zich nu ook op een goede introductie, zodat zij hopelijk gemakkelijker integreren in het land en ook echte lange termijn blijven.advent

(Ook bij ons branden de adventskaarsen. Fijn om bewust toe te leven naar kerst!)

Advent
Het is bijna kerst. Gelukkig zijn we nu iets beter voorbereid dan vorig jaar: de adventskaarsen branden en met een adventskalender leven we toe naar kerst. Wat een genade dat God Zijn Zoon gegeven heeft, dat Hij mens werd. Wat is Hij goed voor ons! Hij kent ons daardoor door en door. We hopen dat ieder hier en in Nederland dit zal weten.

Gezegende kerstdagen!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s