Laat nieuws: updateje uit januari

Het officiële ultimatum voor nieuwjaarswensen is Driekoningen op 6 januari, maar ondanks dat wensen we jullie Zijn heil en zegen voor 2017! We hopen dat de feestdagen goed zijn verlopen en alle goede voornemens inmiddels nog stand houden.

Een nieuw keukendak heb je niet zomaar

Zoals te verwachten, verliep onze kerst anders dan gedacht. We vertelden eerder dat ons keukendak lekte. In het regenseizoen hadden we daardoor af en toe een pierenbad. De bemiddelaar tussen ons en de huurorganisatie beloofde dat de vervanging in oktober zou gebeuren. En toen november. En toen december. En toen januari. En toen riepen wij: ‘Stop! Het gebeurt vóór kerst!’ We prikten de datum op maandag twee weken voor kerst. Hij kwam niet opdagen. Het bleek dat de overheid de dag ervoor een nationale vrije dag uitriep, omdat de geboortedag van Mohammed dit jaar op zondag viel. Even communiceren naar je klant is natuurlijk overbodig. Uiteindelijk ging de vrijdag voor kerst het dak eraf en het nieuwe erop. Wat gaf dat een bende!

Dan hoefde de zaterdag van kerstavond alleen maar de gaten dichtgesmeerd te worden met cement. Dat was natuurlijk ook niet vanzelfsprekend, want de bemiddelaar regelde het geld niet en kwam zelf niet. Eind van het liedje was dat ’s avonds twee uur voordat de kerstnachtdienst begon, het werk klaar was en het schoonmaken overbleef. Toen uiteindelijk de bemiddelaar kwam, spiegelden we hem voor dat hij dit ook niet bij moslims hun belangrijke feesten zou doen (hij is zelf moslim). We wilden namelijk nog kerstkransjes bakken om aan de buren te geven, en dat kon nu niet. Feesten vieren en eten delen is ongelooflijk belangrijk in deze cultuur. Toen liep hij zonder iets te zeggen gekwetst / beschaamd weg. Inmiddels wachten we nu alweer drie weken tot hij de timmerman heeft geregeld om het plafond er weer in te zetten. (Rense, kom je even? ;) )

De kerstnachtdienst

Vorig jaar waren we op kerstmorgen naar de kerk gegaan en bleek het grote feest tijdens de kerstnacht gevierd te worden. Dus besloten we dit jaar naar de kerstnachtdienst te gaan in de kerk waar we nu naartoe gaan. Dat bleek een vergissing, want hier was juist de kerstmorgendienst de belangrijkste en ging de kerstnachtdienst vooral gepaard met veel luide muziek, dansen en getuigenissen in Bambara (waar we weinig van meekregen). De normale dienst is in het Frans en Bambara en dan begrijpen we in ieder geval de preek. Goede leer voor volgende keer! Onze feesten hier vieren is vooral wat je er zelf van maakt. Christien had een adventskalender gemaakt, de adventskaarsen brandden en zo stonden we stil bij het goede nieuws van onschatbare waarde. Op die manier leefden we bewust toe naar de komst van onze Heiland!

Oud en nieuw

We konden geen kerstkransjes bakken, maar wel oliebollen! Wat een feest en wat hebben we er een láding gebakken, want de buren moesten natuurlijk genoeg krijgen. ’s Avonds kwamen de collega’s spelletjes doen en verder gleed de jaarwisseling onopgemerkt voorbij. Hier geen vuurwerkbombardement.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s