Maart: écht geen winterjassenweer meer

In Nederland draagt iedereen nog zijn dikke winterjassen, hier is het bijna weer het (echt) hete seizoen. In november begon de winter en was het onder de 30 graden. Nu is het regelmatig 35 graden, en elke week wordt het warmer. Ons tempo wordt weer wat Afrikaanser na de Nederlandse energie van het koude seizoen. Gelukkig blijven we lekker bezig in goede gezondheid. Christien had weer malaria en een andere buikparasiet, maar dat is gelukkig voorbij. Sterker nog, ze voelt zich energieker dan ooit!

Conferentie

Afgelopen maand was de jaarlijkse conferentie op kantoor. Veel medewerkers uit het hele land kwamen hiervoor naar Bamako. De eerste drie waren gebedsdagen; de laatste twee visiedagen. Daarin spraken we veel over de toekomst van het werk. Er zijn nog zoveel talen waarin een Bijbel nodig is! Het verlangen is groot om ook in deze talen te beginnen, maar het ontbreekt aan mensen hiervoor. Willen jullie bidden dat er meer hulp komt om dit belangrijke werk te voltooien?

Wanneer ga je vertalen?

Maar  kun je de Bijbel ‘zomaar’ in alle talen vertalen? Je gunt iedereen toch het kennen van onze machtige God! Onder de D. (een bevolkingsgroep hier) zijn heel veel christenen. Zij verlangden naar de Bijbel. Doordat hun kerken het initiatief namen, slaagde het vertaalproject en ze lezen hun Bijbel veel. Maar als er geen belangstelling is, moet je de Bijbel dan gaan vertalen? Dat is nu de vraag in een aantal van de taalgroepteams. De S. lezen en schrijven goed, maar onder hen zijn bijna geen christenen. Ga je vertalen? De B’s (vissers!) zijn veelal analfabeet en zonder kerk. Ga je vertalen? Soms kiest men de middenweg. De S. zijn moslim en kennen de profeten. Daarom zijn eerst boeken uit het Oude Testament vertaald. Maar omdat het niet de complete Bijbel is, worden ze niet als heilige boeken gezien. Men is er nu bezig met de evangeliën. In sommige talen is de Bijbel al vertaald, maar wordt deze na feestelijke ontvangst maar weinig gelezen. Soms door weinig draagvlak onder de bevolking; soms weten mensen niet goed hoe ze de Bijbel kunnen begrijpen. Daarvoor worden gelukkig Bijbelklassen georganiseerd, om te leren leven vanuit Gods Woord. Gelukkig mogen we zien dat de Bijbel in de eigen taal vaak leidt tot een stuk verdieping en groei van de kerk. Bij de D. is er al een volledig vertaalde Bijbel en geven veel mensen aan nu eindelijk goed te begrijpen wat er in de Bijbel staat. De kern is het verlangen om God te kennen, want daardoor gaan mensen op zoek naar de ware God. Willen jullie bidden dat overal ter wereld mensen gaan verlangen naar Hem?

Momenteel in ons werk

We doen ons werk met plezier. Christien heeft drukke weken, want afgelopen maandag kwam P. uit Amerika aan. Ze komt ons team versterken, hoera! Christien helpt nieuwe leden de stad kennen en zich aanpassen aan het anders leven en de cultuur. Want hier leven vraagt de nodige veerkracht en flexibiliteit! Het is een taak waar Christien erg van geniet.

Thuis zijn altijd de nodige verrassingen. Christien zou naar kantoor, toen het voordeurslot (alweer) kapot was (ja, echt de beste kwaliteit!). Daarnaast werd de waterrekening ineens wel heel hoog. We kregen bezoek van een specialist met koptelefoon aan een metalen stok, om het lek te lokaliseren. De waterleidingen liggen in het cement, dus we vreesden voor verroeste leidingen. Dan moet alles vervangen en hoe doe je dat? Gelukkig was het alleen de boom achter het huis die dorst had; de wortels tilden een leiding op, die daardoor brak. Het lek is nu dicht, maar de straat nog niet. En ja, dat duurt vast nog even…

‘De vrucht van de Geest is…geduld.’ Genoeg kansen om dat stuk fruit te doen groeien!

Advertentie

Een gedachte over “Maart: écht geen winterjassenweer meer

 1. Anke

  Dag flinke Willem en Christien,

  Weer met veel belangstelling en aandacht jullie existeren daar in het verre Mali gelezen en herlezen. In de kranten hier staat vooral veel over de klimaatvluchtelingen te lezen en al de daaruit voortvloeiende gevolgen. Wat je schreef over het verwijderen van die zgn. boutiques, je vraagt je af, wat bezielt die autoriteiten. Dit is tot vragen om onlusten, revolutie. Wanhopige mensen zijn tot alles in staat. Fijn, dat Christien weer hersteld is van de malaria. Helaas nog niet van darmparasieten. Onderschat dat niet!!! Wanneer is het volgende”verlof”?

  Het was fijn weer wat van jullie te horen.

  Heel veel bewondering en respect voor jullie beiden. Ank.

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s