Staken

Het tijdsverschil is weer een uurtje groter geworden met de zomertijd. Daar doen we hier niet aan, lekker makkelijk. Bovendien zou het dan eerder op de dag al veel te warm zijn. We zweten weer heel wat af, en drinken er weer liters bij, zo’n vier tot 5 liter drinken per dag is nodig. Verder gaat het gelukkig goed met ons. Vanwege de hitte gaat alles wat langzamer, maar alles gaat gewoon door.

Stakende scholen
Alhoewel, niet echt alles. De Franse invloed is merkbaar bij het overheidspersoneel. Ineens besluiten bijv. scholen of ziekenhuizen te staken. Een vriendin die studeert aan de universiteit had drie extra maanden ‘vakantie’, omdat de docenten staakten. Eerst leekt het erop dat ze daardoor het hele schooljaar zou missen, maar opeens hield de staking op en kon ze naar school. Niet dat het jaar nu langer duurt om het curriculum af te maken, de vakantie is gewoon in augustus. Dat wordt dus hard doorwerken voor haar. Je snapt dat het onderwijs daaronder te lijden heeft en de studenten weinig gemotiveerd zijn. En juist terwijl onderwijs zo hard nodig is voor de ontwikkeling van een land.

Stakende ziekenhuizen
De ziekenhuizen staakten afgelopen week. Je hebt openbare ziekenhuizen en privéklinieken. De openbare ziekenhuizen zijn eigendom van de overheid en worden van overheidsgeld betaald. De privéklinieken zijn privé-eigendom, soms zelfs van ministers van de zorg. Onderweg verdwijnt er dan wel eens geld naar de privéklinieken, wat voor de openbare ziekenhuizen bestemd was. Voor de armere medemens is er daardoor geen goede gezondheidszorg. De staking ging zelfs zo ver dat de doktoren en verloskundigen dienst weigerden. Daardoor overleed een van een tweeling bevallende vrouw omdat men ook haar niet wilde helpen. Dat is een schrijnende situatie! Aan de ene kant snap je dat ze staken voor betere zorg, maar moet dat dan ten koste van mensenlevens?!

Geen stakende Baarssens
Geen zorgen, wij staken niet en werken gewoon door. Christien begeleidt onze nieuwe collega in de overgang naar het leven hier, ze schrijft verder aan het nieuwkomershandboek en is nu begonnen met het onderzoek waar de kerken hulp nodig hebben op gebied van alfabetisering en hoe wij ze kunnen helpen. Dit onderzoek combineert ze met haar masterscriptie, wat zo ontzettend goed uitkomt. Twee vliegen in één klap. Willems werk gaat gestaag door! Deze week was hij opgelucht omdat eindelijk het rapport voor de overheid was afgerond. Jaarlijks moet er voor alle projecten de nodige informatie aangeleverd worden, want anders lopen we het risico als organisatie hier niet langer te mogen blijven werken. Gelukkig is dat nu afgerond en is het afwachten of er nog vragen over komen. Deze maand worden de budgetten weer opgesteld en zal hij gaan overleggen wat er gedaan moet worden in het nieuwe jaar (het fiscale jaar begint in oktober).

Hier doen ze niet aan babyshowers
Een vriendin is al een tijdje niet zo fit. Een beetje misselijk enzo… We kunnen over alles praten met haar. Niks is taboe… of toch wel? Zeggen dat je in verwachting bent, doe je hier niet. Ook al is je buik een basketbal. Grapjes maken tegen de dikbuik mag wel: ‘Filanumba! Moeder van twee!’ Waarop die dan giert van het lachen en hevig ontkent. Gister voor ze wegging, praatten we nog wat. Op het laatste moment zei ze heel zenuwachtig: ‘Ja, misschien had je het al geraden, maar ik ben in verwachting!’ Whoeshj, en weg was ze! Toen gierden wij het uit!

 

Een gedachte over “Staken

 1. Dineke Koffeman

  Hallo Christien en Willem

  Ik was best nieuwsgierig om weer even iets te lezen, maar helaas, waarschijnlijk is er iets mis gegaan.

  De nieuwsbrief is niet gekoppeld aan de link.

  Liefs, je moe

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s