Het regent mango’s

De mango’s vallen als regen uit de bomen! We genieten er van zolang het kan, want in juli is deze zoete bui weer over. Intussen eten we volop verse mango, mango chutney, doen mango door de curry enz. Op de terugweg van onze korte vakantie in Segou, een stadje zo’n 200 km van Bamako, kochten we mango’s langs de kant van de weg: 28 stuks voor omgerekend €3,-. Wat een geluk!

De nieuw aangelegde weg naar Segou was fantastisch, gemaakt om vlot door te rijden. Helaas kon onze geleende 4×4 niet harder dan 60 km/u. Voor het eerst sinds lange tijd gingen we er een paar daagjes tussenuit. Even weg uit het vervuilde Bamako en genieten van natuur, cultuur en historie. Bij de toeristenstalletjes kwamen de verkopers als vliegen op de stroop af (wij). Door de situatie in het noorden, zijn er weinig toeristen hier. Dus diegenen die komen, worden flink uitgemolken!

Terug in Bamako gingen we weer verfrist aan de slag. Overal door de stad hangen nu billboards met ‘goede Ramadan!’. Het is te merken dat die aan de gang is. Hoewel de maand in feite om vasten gaat, wordt er ’s nachts meer en duurder dan normaal gegeten. Overdag zijn de mensen prikkelbaar door slaapgebrek en het niet mogen eten en drinken in de slopende hitte. Veel meer dan half werk wordt niet geleverd. We hebben medelijden met deze mensen, die zo hard hun best doen om hun zonden af te betalen. We bidden dat het Licht van de wereld gaat schijnen in hun duisternis. Het geeft in ieder geval de gelegenheid om te delen wat Jezus zei over vasten (zie Mattheus 6:18).

Soms zit de cultuur wonderlijk in elkaar. Op straat worden we door kinderen heel vaak met ‘toebab’, blanke, nageroepen. Het geeft een idee van discriminatie, maar M-mensen zeggen dan nuchter: ‘Jullie mogen gerust ‘farafien’ (letterlijk: huidzwart) terugroepen.’ Daarna: ‘Oh? Is dat bij jullie discriminatie?’ Eh… ja.

Ons werk gaat rustig en gestaag door met de nodige uitdagingen. Daar kunnen we nog lang mee door. Binnenkort nemen we weer afscheid van goede vrienden. Dat blijft een terugkerend iets. Niets is zo veranderlijk als de zendingsgemeenschap! Onze vrienden werken voor andere organisaties, en kwamen voor één jaar. Het telkens afscheid nemen en opnieuw vrienden maken met nieuwkomers kost veel energie, maar hoort bij het leven hier. Vooral mensen van onze leeftijd komen alleen maar voor korte tijd en niet voor de lange termijn. We hopen in ieder geval dat er weer nieuwe vrienden in hun plaats komen.

Een gedachte over “Het regent mango’s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s