Omdenken

‘Sorry dat ik het zeg, maar alleen de olie en uranium interesseren Europa. Daarvoor zijn die veiligheidsmissies. Jullie zijn er helemaal niet om ons te helpen. Dit land is veel beter af zonder jullie.’ De man tegenover me kijkt me bloedserieus aan. Al horen we het vaker, toch blijft het verbazingwekkend. Zo denkt de gemiddelde mens hier. Dit soort logica kunnen we niet begrijpen en er is geen praten tegen. Hoewel weinig mensen echt kennis van zaken hebben, zijn ze overtuigd van hun gelijk. Een gesprek is vaak een betoog waar je geen speld tussen krijgt. Al onze vragen over welke grondstoffen er echt zijn (die zijn er nauwelijks) en of ze enig idee hebben van de enorme kosten van de VN-missie, het maakt niet uit. Men gelooft graag alle geruchten, al geldt dat niet alleen voor M-mensen.

AIDS
Nog een voorbeeld. Vrienden geven trainingen en voorlichting over gezinsleven, seksualiteit en misbruik. Tijdens een voorlichting over AIDS-preventie, roept een man uit: ‘Voorbehoedsmiddelen zijn door het westen bedacht om ons AIDS te geven! Toen er nog geen voorbehoedsmiddelen waren, was er ook geen AIDS.’ Je kunt praten als brugman, maar dit soort ideeën gelooft men heilig.

Het kan nog vreemder. In vrijwel alle winkeltjes zijn varianten ingeblikt vlees te koop. Collega’s op het platteland vertelden ons hoe de dorpsbewoners ze hier voor waarschuwden. Het zou om  ingeblikt mensenvlees gaan, wat gestaafd werd met gruwelijke foto’s en filmpjes. Ook hier geen gebrek aan nepnieuws.

Overspel
Of wat overspel betreft: ‘Een man kan er niets aan doen als hij vreemd gaat, want vrouwen zijn meester-verleidsters waar mannen geen weerstand aan kunnen bieden. Vrouwen kunnen zich echter wel beheersen, dus als zij vreemd gaan is het een grote zonde.’ Mannen hebben vaak vriendinnetjes naast hun vrouw en dat is heel normaal. Hun vrouw kan zelfs nog leren van hun vriendinnetjes, hoe ze hun mannen beter kunnen plezieren.

Zelf verantwoordelijk
In Nederland zijn we gewend om zelf verantwoordelijkheid te nemen. Waar twee vechten, hebben twee schuld. Dat noem je een internalistische wereldvisie. Hier in Afrika is het andersom: het is altijd de schuld van een ander. Dat noem je een externalistische wereldvisie. De hoeveelheid motorrijders zonder helm zijn niet te tellen. Bij een ongeluk is het ‘insh-allah’, Gods wil. Door deze aangeleerde hulpeloosheid blijven veel mensen steken in hun ontwikkeling: armen blijven arm. ‘Wordt dan veranderd in uw denken.’ Om deze diep ingebakken overtuigingen te veranderen is lange termijn voorlichting en ontwikkeling nodig. En toch proberen een speld tussen de gesprekken te krijgen. En gelukkig zijn er mensen die wel aanpakken en vooruit willen, want dit is natuurlijk allemaal heel generaliserend. Zowel jongeren als ouderen kunnen kritisch zijn over de gemakkelijke houding en geven aan dat het belangrijk is dat er ontwikkelingswerk plaats vindt. Daarom is het goed dat er ontwikkelingsorganisaties zijn. En zeker zendingswerk is hard nodig, omdat vernieuwing van denken zo hard nodig is. Zodat niet alleen dit land vooruit komt, maar harten ook geraakt worden door Gods grote liefde! En gelukkig, ook dat zien we hier gebeuren.

Shalom,
Willem en Christien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s