De ram voor Abraham

Offerfeest
Afgelopen weekend was het weer Offerfeest. De moslims herdenken dat Abraham Ismaël moest offeren van God en dat God in de ram voorzag als plaatsvervangend offer. In de stad staan overal de flinke rammen weer langs de weg. Het toont natuurlijk hoe belangrijk je bent als je je zo’n groot beest kunt veroorloven. Het schaap wordt in drieën verdeeld: één deel voor je familie, één deel voor vrienden en één deel voor de armen. Het laatste deel wordt vaak naar de moskee gebracht en daar verspreid. Een feest waar we de Christelijke boodschap duidelijk naar voren kunnen brengen: Jezus het Lam voor ons geslacht!

 

Vakantiebijbelschool
De zomerperiode is het seizoen van de ‘Vakantiebijbelschool+’. Overal door het land worden Bijbelkampen georganiseerd. Hele gezinnen zijn welkom en veel hoef je niet mee te nemen. De afkondiger in de kerk zei: ‘Vergeet vooral je bord, lepel en beker niet!’ Slapen doe je op de grond in de kerk. Kosten: zo’n €10,00 per persoon en hele gezinnen zijn welkom. Dat is nog eens een koopje! Maar het programma begint dan wel om 6.30 ’s morgens en duurt tot 10.00 ’s avonds. Het is trouwens dé gelegenheid om je toekomstige partner op te doen.

Arabisch spreken?
Tijdens zo’n kamp vroeg een jongen benauwd aan de dominee: ‘Is het zondig om Arabisch te spreken? Dat is toch de taal van de moslims…’ De dominee antwoordde: ‘In zichzelf is het niet fout, het is ook gewoon een taal. Maar als je God wilt prijzen in de kerk, en je roept luid: Allahu Akbar (God is groot), heb je wel de kans dat je neergeschoten wordt!’

Trouwen
Het probleem van een ander lag iets gecompliceerder: ‘Dominee, ik weet dat christenen één horen te zijn en dat er geen onderscheid tussen groepen mag gemaakt worden. Maar nu wil mijn zoon trouwen met een meisje van die andere stam. Daar is het de gewoonte dat de vader van het meisje als eerste met haar slaapt. Ik kan het er gewoon niet mee eens zijn en dus mag hij niet met haar trouwen!’ Tussen de Bijbelse waarheid en het toepassen in het dagelijks leven ligt vaak een enorme kloof. De sociale druk en cultuur zijn zo sterk ingebed, dat het moeilijk is dat los te laten. Men gelooft dat als de vader niet eerst met het meisje slaapt, ze geen kinderen kan krijgen en de familie vervloekt wordt. Soms zijn mensen het er niet mee eens, maar wie heeft de moed om als eerste dat patroon te doorbreken? In een cultuur waarin de familie / clan ontzettend belangrijk is moet je heel sterk zijn om (als eerste) niet aan de groepsdruk toe te geven.

Constipatie
Mensen hebben een vrij ongezonde levensstijl: weinig drinken, véél olie in het eten (want dik zijn is mooi) en geen vezels. De stoelgang is daarom een veelbesproken onderwerp, want iedereen heeft last van constipatie. Mede door het feit dat baby’s van jongs af aan klysma’s krijgen om onderweg op de rug van mams het niet in hun broek te doen. In de rij bij de kassa kom je dan soms in vreemde situaties. Een nieuwe lading havermout stond opgesteld en de man voor me in de rij vroeg zich af wat het toch was. Geduldig legde ik uit hoe je het klaarmaakt en dat het goed is voor de spijsvertering. Vezels enzo. En dat het veel beter is dan witbrood wat iedereen eet. Zijn ogen werden groot als schoteltjes: ‘Oooh! Ça ne constipe pas?!’ ‘Nee,’ antwoordde ik geruststellend, maar inwendig kreunend: ‘het constipeert niet.’ De mensen om ons heen keken geïnteresseerd. Soms moet je schijt hebben aan aangeleerde culturele schaamte…

Shalom,

Willem en Christien

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s