Studie in Engeland 3: Lees je Bijbel, bid elke dag!

‘Lees je Bijbel, bid elke dag!’ Het is één van de eerste liedjes die we kinderen aanleren. Het is een makkelijk liedje en de betekenis is van levensbelang. Daar willen we zelf immers ook naar leven, want je bouwt aan je relatie met God door Hem beter te kennen door Zijn woord en gebed. Maar voor de gemiddelde burger is de Bijbel niet het makkelijkste boek. We denken allemaal wel eens bij onszelf: eigenlijk zou ik meer tijd bij God kunnen zijn door Bijbellezen en gebed…

Afgelopen twee weken kreeg ik les in Antropologie. Voor de opdracht verdiepte ik me in het leesgedrag van de M-ezen. Dat heeft een heleboel met Bijbellezen te maken.

In Nederland hebben we het geluk dat (bijna) iedereen kan lezen en schrijven. Niet iedereen houdt echter van lezen, maar er zijn boeken genoeg en voor elk wat wils. De bieb staat vol genoeg! In M. kan maar een derde (33%) van de bevolking lezen en schrijven en leuke leesboeken zijn er bijna niet. Daarnaast is lezen voor je plezier iets wat geen plaats heeft in de cultuur. Lekker wegkruipen met een boek is asociaal, want je afsluiten voor de ander is ongehoord. Lekker een bekkien doen met elkaar is de norm.

Hoe meer boeken of tijdschriften je leest die je leuk vindt, hoe beter je ook moeilijke teksten kunt begrijpen. Lezen voor je ontspanning maakt je slimmer! Dan kun je de Bijbel dus ook beter begrijpen. In M. vinden christenen het erg moeilijk om de Bijbel te lezen. Als mensen al kunnen lezen, kunnen ze het vaak nog niet vlot en vloeiend. Stel je voor dat je een zin van Paulus moet hakken en plakken. Halverwege ben je ongetwijfeld de draad kwijt!

Onderzoek heeft aangetoond dat lezen voor je plezier ontzettend belangrijk is: je leert beter lezen, het maakt je slimmer, je begrijpt het gedrag en de gevoelens van andere mensen beter, je begrijpt andere culturen beter, je kunt beter beslissingen nemen en je wordt een betere burger (echt waar!). Mensen leren lezen en schrijven is dus eigenlijk maar het halve werk, want als ze niet van lezen houden, kom je nog nergens. Ik vroeg young professionals in M. of ze hielden van lezen. Ze trokken allemaal een vies gezicht en riepen uit: ‘Wij houden niet van lezen!’

In het Engels zeggen ze: ‘Monkey sees, monkey does (aapje ziet, aapje doet).’ We willen allemaal graag dat de kinderen/jongeren in de kerk de Bijbel lezen. In Nederland en M. Dat begint met het goede voorbeeld geven, door samen te praten over wat er staat en dus gewoon lekker thuis met een goed boek op de bank!

Veel leesplezier! Lees je Bijbel, bid elke dag!

Een gedachte over “Studie in Engeland 3: Lees je Bijbel, bid elke dag!

  1. Dineke Koffeman

    In Nederland zeggen we tegen de kinderen die leren lezen, veel kilometers maken met lezen. Dat betekent veel boeken lezen, zodat je vlot en vloeiend leert lezen, je woordenschat vergroot wordt en het begrijpen van teksten je beter af gaat. Een gedegen uitspraak die hier op zijn plaats is: Oefening baart kunst!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s