Doe toch niet zo westers!

20190717_111018‘Lezen is echt ontzettend belangrijk en we stimuleren onze leerlingen ook om veel te lezen!’ De directeur van een privéschool kijkt me indringend aan. ‘Hoeveel leesboeken zijn er op deze school beschikbaar?’ Hij geeft een zucht: ‘Geen! Maar het Franse instituut in het centrum heeft een bibliotheek waar scholieren boeken kunnen lenen. Alleen doen ze het niet…’ Christien bracht een bezoek aan een privéschool en woonde een Franse les bij. Veertig leerlingen van een jaar of 16 bereidden zich voor op het examen van het laatste jaar van de basisschool. De basisschool duurt hier negen jaar, maar om verschillende redenen zijn de leerlingen vaak ouder als ze het laatste jaar doen.

Ze zaten op krappe houten bankjes zonder rugleuning. Soms moest een leerling wat voordoen op het bord en was het een ware circusact om naar voren te komen. Het maakte Christien erg dankbaar voor alle leermiddelen die in Nederland beschikbaar zijn, waar elke leerling een eigen tafel en stoel heeft. En pennen, schriften, een digibord, gekleurd papier. En een dak wat de regen tegenhoudt. Dit was nog één van de betere scholen, maar zelfs daar waren geen leesboeken.

Daarbij hebben we vaak horen zeggen: in Afrika zijn kinderen veel gehoorzamer dan in Nederland. Die kinderen zijn tenminste dankbaar als ze naar school mogen! Daar zitten meer kanten aan. Er zijn inderdaad kinderen die hard werken, maar het schoolsysteem is ook corrupt en dat is frustrerend. De verloofde van onze bewaker deed een paar weken geleden examen voor haar middelbare school, op haar 21e. Toen we vroegen hoe het ging, was ze redelijk gefrustreerd. Voor veel geld zijn de examens te koop en haal je makkelijk je diploma. Ze komt uit een arm gezin en heeft hard gewerkt om alles te leren. Ze is erg slim, maar maakt zich zorgen of ze haar diploma wel haalt. Want je weet maar nooit op welke manier corruptie verder de kop op steekt.

Een collega van het alfabetiseringsteam deed onderzoek of de beschikbaarheid van boeken ervoor zou zorgen dat mensen meer gaan lezen. Ze organiseerde een leesgroep waarbij ze samen een boek lazen en erover praatten. De deelnemers gaven aan dat lezen ‘gewoon’ niet in de cultuur zit. ‘Doe niet zo westers!’ wordt er gezegd als iemand een boek leest. Het is vreemd dat ‘westerse’ dingen zoals smartphones en filmpjes kijken dan wel zo overgenomen worden, want daar moet je toch ook voor kunnen lezen. Nu is de vraag wat mensen dan wel motiveert om te gaan lezen. Waarom lees(t) jij/u graag? :)

Ook op kantoor is genoeg aan de gang. De belastingdienst heeft een nieuw systeem ingevoerd, waardoor er ineens een torenhoge boete werd bezorgd. Het was een herinnering en het bleek dat de eerdere brieven verkeerd bezorgd waren. Gelukkig was de belastingdienst erg onder de indruk toen alle betaalbewijzen vanaf 2014 getoond konden worden. Kantoor betaalt belasting in drie gebieden in dit land en voor één van de andere gebieden kwam nu ook een boete binnen. Er gebeurt weinig digitaal, dus het zoeken naar de bewijzen bracht nogal wat werk met zich mee. En dat mag nu nog twee keer!

Als gezinnetje maken we het gelukkig goed. De regentijd is aan de gang en doordat het soms lekker afkoelt, slapen we beter en hebben we meer energie. We hebben een lieve kinderoppas (nounou) gevonden die een aantal morgens op Gideon kan passen en gelukkig vindt hij het fantastisch met haar. Hij ontwikkelt zich prima en is erg vrolijk, eet graag (me dunkt, hij heeft met 8 maanden al 8 tanden!), kruipt en wil héél graag lopen. Slapen gaat nu ook beter gelukkig! Qua werk zijn er natuurlijk altijd uitdagingen, maar in vergelijking met ons eerste termijn hier, voelen we ons nu echt thuis en voelen we ons goed op onze plek. Dat is een zegen!

Shalom,

Willem, Christien en Gideon

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s