Hoe denk je over de Bijbel?

‘Hoe denk je over de Bijbel?’ Ik kijk Awa aan en ze kijkt vragend terug. ‘De Bijbel? Hoezo? Daar denk ik nooit over na.’ Ze staart even peinzend voor zich uit. ‘Nee, geen idee.’

‘Zou je er meer van willen weten?’ Ik steek haar een SDkaartje toe. ‘Kijk, hier is een SDkaartje. Daarop staan Bijbelverhalen om naar te luisteren en een film over het leven van Jezus.’ Ze pakt het aan. ‘Ik denk wel dat het goed is om te weten wat de Bijbel is,’ zegt ze. Die dag geven we ook nog aan een andere vriendin zo’n SDkaartje. Die avond blijkt een hele familie hier in de straat gekluisterd te zijn aan de telefoon waarop de film te zien is. We bidden dat het tot zegen mag zijn!

In Nederland komt het wel eens voor dat een grootouder bij het gezin thuis woont, maar hier woont de ‘grand famille’ bij elkaar. Grootouders, ooms, tantes, neven en nichtjes, het is een komen en gaan van mensen. Dat is één van de belangrijkste waarden van de cultuur: ‘zij hadden alles gemeenschappelijk.’ Maar dat is lang niet altijd makkelijk. Zo kennen we een dominee die het zelf niet al te breed heeft. Dominees bouwen geen pensioen op en vaak is het zo dat al het verdiende geld dezelfde maand al op is aan eten en woonlasten. Daarbij komt dat mensen uit zijn dorp hem veel gasten bezorgen. ‘Ga maar naar de pasteur in de stad, daar kun je wel terecht.’ Hij wil graag gastvrij zijn, maar hij heeft het geld er niet voor om zoveel mensen op te vangen. Want de gasten dragen vaak maar heel weinig tot niets financieel bij.

Of één iemand in de familie is die goed verdiend, zorgt voor de ‘grand famille’, en ook al verdient hij veel, dan kan hij nog niet sparen. Een vriendin van ons is 22, getrouwd en ze heeft een dochtertje van bijna een jaar, maar ze betaalt ook de school voor één van haar broertjes. Dertig procent van wat ze verdient bij haar baan, gaat daar aan op. Ze kan zo maar heel weinig sparen. Een andere vriendin wil graag een vervolgopleiding doen, ze wil verloskundige worden, maar haar familie heeft geen geld. Als ze een jaar werkt bij de baan die ze nu heeft, kan ze één semester betalen en er zitten er drie in een jaar.

Er zijn zoveel noden, en armoede zorgt ervoor dat mensen maar weinig vooruit komen. Aan de ene kant is het moeilijk, aan de andere kant beseffen we des te meer dat daardoor het evangelie veel belangrijker kan worden in je leven. Want uiteindelijk gaat het er niet om dat we krijgen wat we willen in dit leven, maar dat we rijk in God zijn. We bidden dat die boodschap hier mag doordringen!

Met ons gaat het goed. Willems ouders kwamen in november op bezoek en daar hadden we veel zin in. Het koele seizoen is aangebroken, dus we slapen lekker en hebben veel meer energie. Gideon was alweer 10 maanden (in november) en is druk bezig met lopen. Hij is erg actief! Op het werk is de jaarafsluiting nu bijna klaar en dat geeft weer even wat lucht. Het waren drukke weken voor Willem. Bij het alfabetiseringswerk zijn we bezig om te kijken wat de vertaalteams de komende drie jaar nodig hebben aan begeleiding, training en middelen om het alfabetiseringswerk goed op de rit te krijgen. Daar zijn ook genoeg uitdagingen bij. We vervelen ons geen moment!

En dan hebben we het nog niet gehad over de kleine dingen, zoals kakkerlakjes in de keukenkasten. Hoe kom je daar van af? ;)

Shalom,

Willem, Christien en Gideon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s