Corona en hitte

Anders waren we nu op vakantie in Nederland, maar nu gaan we zwetend het hete seizoen door. In april en mei was het dagelijks boven de 40 graden en kurkdroog, dus jullie begrijpen wel dat we heel veel zin hadden om de maand mei in Nederland te zijn. Maar we hebben bewust gekozen om hier te blijven. Veel collega’s van ons zijn naar hun thuisland vertrokken. Daardoor bleef onder andere maar één persoon over in het gastenhuis en was er niemand om op het vertaalcentrum te letten. Daarom wonen we nu tijdelijk op het centrum om een oogje in het zeil te houden. En dat was maar goed ook, want we woonden er nog niet of de waterpomp en generator waren stuk! Gelukkig kon Willem gauw helpen aan een oplossing en draaien ze allebei weer.

De voorspelling was dat Corona hier flink toe zou slaan. In deze samenleving leeft iedereen bij elkaar en van social distancing kan dus absoluut geen sprake zijn. Meer generaties in één huishouden is heel gewoon. We zijn heel dankbaar dat het tot nu toe maar heel minimaal aanwezig is. Het verspreidt zich bijna niet en waarom weet niemand zeker. Het kan liggen aan het hete seizoen, of dat mensen gewend zijn aan malaria, of dat iedereen als kind de tuberculosevaccinatie krijgt, er zijn allerlei theorieën, wie zal het zeggen. We hopen in ieder geval dat het zo blijft, ook als het regenseizoen komende maand begint. Dat is meestal ook het seizoen dat iedereen verkouden is en griepvirussen de ronde doen. We zien in ieder geval wel uit naar wat verkoelende regens!

Afgelopen maand was het Ramadan. Veel van onze vrienden vastten ook en in dit klimaat is dat erg pittig. Vooral nu er ontzettend veel stroomstoringen waren. Sommige dagen hadden we 75% van de tijd geen stroom en waren we ontzettend dankbaar dat we tijdelijk op het centrum met een stroomgenerator wonen. De overheid heeft als een van de coronamaatregelen de stroom goedkoper gemaakt en in bepaalde arme wijken zelfs gratis. Veel arme mensen zitten nu zonder werk, omdat veel buitenlandse werkers vertrokken zijn. Maar daardoor is de vraag van stroom véél groter dan het aanbod, wat normaal al een probleem is in het hete seizoen, maar nu dus nog meer. We zijn dankbaar dat we weer goede gesprekken mochten hebben met verschillende mensen. De moslims geloven dat het houden van Ramadan je van alle zonden reinigt, zodat je weer met een schone lei kunt beginnen. Daarom is het erg belangrijk voor hen om die te houden. We mochten getuigen van Jezus (Isa voor hen) die alle zonden betaald heeft, maar het idee van genade is moeilijk te accepteren voor een moslim die zijn hele leven zijn best doet om het te verdienen. Het hele idee waarom Jezus moest sterven, staat ver van de mensen af. Daarom geloven veel moslims ook dat Jezus niet echt gestorven is aan het kruis, maar er levend vanaf is gehaald. En dat veel mensen wel goed genoeg zijn om in de hemel te komen. Als je maar goed je best doet. We bidden in ieder geval voor onze vrienden. Bidden jullie mee? Dat is de reden waarom we hier zijn!

Voor ons was het natuurlijk ook even omschakelen in dit hele Coronaverhaal. Willems werk gaat wel gewoon door. Vooral nu collega’s vertrokken, kwam er nog meer op zijn bordje. En met de reparatie van het dak van kantoor is hij ook druk. Gelukkig kwamen verschillende spullen uit Nederland aan in de container van een andere zendingsorganisatie, waardoor we op het centrum nu een goed multifunctioneel kopieerapparaat hebben en een grasmaaier. En Christien is heel dankbaar voor haar mooie fornuis uit Nederland! Net als jullie, kon Christien nu niet werken op kantoor. De kinderoppas en hulp in huis waren niet toegestaan, zodat ze genoeg werk thuis had te doen. Vooral tijdens het hete en stoffige seizoen blijf je schoonmaken. Gelukkig hebben zij en Gideon hun draai in dit nieuwe ritme aardig gevonden en blijft het gezellig en opgeruimd. Met Gideon gaat het gelukkig erg goed. Hij is nu 19 maanden en eet als een dokwerker. Hij kent al heel wat woorden en hij houdt van grapjes! We hebben het heel gezellig. De oppas en hulp in huis mogen weer komen, dus dat scheelt een boel!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s