Waterpomp en zonneboiler

Vol ontzag staarden we naar al het water dat wel 20 meter de lucht in spoot. Het water bleef weer even weg en de motor draaide. Toen kwam er weer zo’n magnifieke straal de lucht in. Vooral Gideon was zwaar onder de indruk! Sinds januari zijn het kantoor en gastenhuis aangesloten op een waterbron die onder het centrum doorloopt. Hiermee besparen we de kosten voor het waterbedrijf en deze bron kan eindeloos mee, volgens de zendeling die dit werk doet. Hij boorde een mooie pijp naar de bron met een gigantische boor. Het water is trouwens van prima kwaliteit dus we zijn heel dankbaar voor deze vooruitgang!

Er staat nu ook een zonneboiler op het dak voor het gastenhuis, met 12 maanden zon in het jaar is dat ideaal. De energiemaatschappij heeft de prijzen het laatste jaar behoorlijk opgeschroefd. Het budget voor het kantoor is niet heel groot, dus daarom moet steeds worden gekeken hoe kosten bespaard kunnen worden. Dit is zo’n voorbeeld. Een donor heeft geholpen met deze investeringen en onze vaste lasten gaan zo mooi naar beneden. Dat is mooi! Het geeft veel voldoening dat Willem aan deze besparingen mee kon helpen. Al deze kleine stapjes helpen om als organisatie een realistisch budget te krijgen zodat de aandacht weer volledig naar het Bijbel vertalen kan in plaats van naar alle bezuinigingen.

23 januari was de opdraging van het Nieuwe Testament in de K-taal op de grens bij Burkina. Dank God dat alles goed verlopen is! In dit gebied is het erg onrustig en er gebeuren regelmatig aanslagen op kerken. Ook de reis er naar toe is niet zonder risico. Onze directeur was erbij en de mensen zeiden: ‘Wat doe jij hier! Je hebt een gezin!’ Na de plechtigheid was iedereen ook weer gauw vertrokken en onze directeur kwam terug met een… schaap! Als dank voor de jarenlange hulp bij het vertalen kreeg ons kantoor een schaap overhandigd, die vervolgens een paar dagen later in de pan verdween en waar iedereen heerlijk van gegeten heeft. Bid dat God harten opent, zodat de K-mensen de Bijbel ook gaan bestuderen en eruit gaan leven.

De twee weken na onze reis naar Nederland zijn omgevlogen. We kregen bezoek van onze begeleider van Wycliffe Nederland (die ook de andere Nederlanders in West-Afrika bezocht) en dat was intensief maar goed. We konden ons leven en werk hier goed doorspreken, zodat we weer positief verder kunnen. Daarnaast gebeurden er lastige dingen in goede relaties. M. was een kolonie van Frankrijk en dat zit nog altijd vers in het geheugen. Hoewel wij dat niet willen en in onze ogen iedereen gelijk is, worden soms zaken opgevat als discriminatie. Dat kan in hele kleine dingen zitten die we zelfs na jarenlang hier wonen ons niet realiseren. Gelukkig konden we dit goed oplossen. Het maakt ons ervan bewust dat wonden erg diep kunnen zitten en dat we veel wijsheid nodig hebben in de omgang met onze naaste hier.

Eens in de twee weken organiseren we een Engelstalige speelochtend voor de kinderen. Dat is altijd heel gezellig en het is leuk om zo als moeders te kletsen. We zingen liedjes en rijmpjes met de kinderen en ze spelen gezellig samen. Gideon krijgt zo zijn taallessen al wel! Eens in de twee weken een Engelse ochtend en verder twee keer per week een ochtend oppas die Frans praat. Toen we trouwens midden in de nacht thuiskwamen na Nederland, liep hij breed lachend de woonkamer in en wilde gelijk gaan spelen. Fijn om te zien dat hij zich lekker thuis voelt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s