Onrust

‘Willem, wil je gelijk komen? We hebben een vergadering.’ Mijn directeur accepteerde niet dat ik net midden in een vergadering over het budget voor volgend jaar zat. ‘Meteen komen. Er is muiterij.’ Voor ik naar de vergadering ga, bel ik nog snel Christien: ‘Blijf binnen. Ik weet niet precies wat er aan de hand is, maar dat lijkt me verstandig.’

Zo begonnen de vreemde gebeurtenissen afgelopen dinsdag. Als lid van het ‘security comittee’ was ik gelijk bij alle ontwikkelingen betrokken en moesten we nadenken over hoe we hierop gingen reageren. Wellicht hebben jullie via het nieuws flarden meegekregen van de gebeurtenissen in M. Veel was nog onduidelijk. Een groep militairen bezette ’s morgens een wapendepot buiten de stad. Daarna werden gebouwen van de overheid bezet. We stuurden gelijk al het personeel naar huis met het verzoek om binnen te blijven. Aan het eind van de middag kwam het bericht dat de president en de premier opgepakt waren. We hoorden thuis regelmatig schoten. Het bleek dat er veel in de lucht werd geschoten.

De afgelopen maanden is het vaker onrustig geweest. Er waren regelmatig demonstraties om het aftreden van de president te eisen. Hierbij werden hoofdwegen geblokkeerd. Daardoor hadden we inmiddels al genoeg voorraden in huis, omdat erop uit gaan niet verstandig was. De onvrede richt zich op de overheid en gelukkig niet op buitenlanders.

Het leek een staatsgreep te worden, maar officieel is het dat niet geworden. Want woensdagmorgen kregen we bericht dat de president is afgetreden en dat er nieuwe verkiezingen aankomen. Hopelijk zijn de demonstranten en de militairen nu tevreden en blijft het rustig de komende tijd. We weten niet hoe het zich verder zal ontwikkelen en we weten ook nog niet of we kunnen blijven of geëvacueerd worden. De grenzen zijn nu gesloten en het is onduidelijk of de banken openblijven. Het is dus best een onzekere tijd.

Afgelopen week, voordat dit gebeurde, werden we erg bemoedigd door 1 Petrus 1: 3-9. Christus is onze levende hoop en in beproevingen houden we dat vast. Omstandigheden veranderen vaak en dat hebben we in de afgelopen jaren heel vaak meegemaakt, maar Hij blijft dezelfde. Ook Hebr 12:2 gaf ons vrede. Jezus heeft geleden om de vreugde die voor Hem lag te krijgen. Wat was die vreugde? Hij had al de heerlijkheid van Zijn Vader. De vreugde was dat Hij samen met ons kon zijn! Hij hield ons voor ogen bij Zijn lijden. Daarom kunnen wij ook in alles volharden, als we Hem voor ogen houden.

Er gaat veel in ons om, maar verder gaat het goed met ons. We zijn terug in ons eigen huis en het is fijn om weer op onze eigen plek te zitten. Alles moet weer even zijn plekje vinden, maar we proberen zo normaal mogelijk door te gaan. Gideon heeft er gelukkig allemaal niet zo veel erg in. Al vindt hij het jammer dat we nu niet zoveel kunnen gaan wandelen. Hij is gek op een rondje doen en geniet van alle dieren die rondlopen op straat: paarden, schapen, kippen, ezels, katten en soms een koe. Zo hebben we toch een kinderboerderij. Dat Gideon zelf ook veel bekijks trekt, vindt hij maar niks. Als we naar buiten gaan, komen er al gauw kinderen naar hem toe die hem willen vasthouden en aanraken.

Willen jullie bidden dat de situatie in de stad rustig mag blijven? Bid om rust en wijsheid voor ons om de juiste beslissingen te nemen. Gideon is aardig ondernemend en het is een hele uitdaging om hem de hele dag binnen te houden. We hopen dat we ondanks de omstandigheden toch redelijk ontspannen de tijd door kunnen komen en dat we als gezin rust mogen ervaren midden in alle onzekerheid om ons heen.

Shalom,

Willem en Christien

Gideon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s