Ik kan het niet…

Plotseling is daar een telefoontje: ‘Nee. Echt, ik kan niet zeggen dat Hij de Zoon van God is. Alsjeblieft, wis mijn woorden.’ Collega’s werken aan het opnemen van stemmen voor een film over het leven van Jezus. Dit is voor een vertaalproject dat nog echt in de kinderschoenen staat. Eerst worden er eenvoudige manieren gezocht om in de eigen taal iets te publiceren, zoals deze film. Voor de Bijbel is jarenlang taalkundig onderzoeken en door deze film kan direct het evangelie gebracht worden.

In deze M-taal is dat erg moeilijk. Niemand is christen, maar uiteindelijk waren er tientallen die rollen uit de film vertolkten: jongeren en ouderen, mannen en vrouwen. Na de opnames lag een van de deelnemers te woelen en kon hij de slaap niet vatten. De belijdenis die hij, als Petrus, had uitgesproken kon hij geen plek geven: Hij is de Zoon van God. De volgende ochtend heel vroeg, belde hij de projectleidster: ‘Kan het alsjeblieft verwijderd worden? Ik kan het niet. Neem de onkostenvergoeding maar terug.’ Uiteindelijk wilde hij wel zijn stem voor een andere rol geven. Een andere inspreker zei: ‘Ik denk dat ik de eerste Christen van ons volk ga worden!’ Door het opnemen van de teksten was hij juist erg bemoedigd en dichter bij het evangelie gekomen. Na anderhalve week van opnames was de film klaar. Tientallen sprekers van de M-taal keken samen naar het resultaat. Straks is het helemaal klaar om te publiceren en mag het, onder gebed, naar de tienduizenden sprekers gaan van deze taal. Bid u mee?

Zo zijn we weer volop in het werk gerold. We hadden een heel voorspoedige terugreis. Gelukkig heeft Gideon geen problemen met vliegen en hield hij zich prima tijdens de lange vluchten. Zo zijn we weer met nieuwe energie begonnen aan het vele werk dat er is te doen. Op ons kantoor is het momenteel net een bijenkorf. De stemopnames in een van de andere D-talen is bezig. Er is ook een checking van Bijbelboeken in de B-taal. In de J-taal werken ze momenteel hard aan het zetten van de laatste puntjes op de i voordat het Nieuwe testament naar de drukker kan. Daar is meer dan vijftien jaar hard aan gewerkt! Het is nog een pittige klus om te zorgen dat alle leestekens goed staan en er echt geen spellingsfouten instaan. Maar wat een zegen als de J-mensen straks het Nieuwe Testament in hun handen kunnen houden! Toen het project in dit gebied begon was er niemand christen en nu is er een bloeiende kerk die uitkijkt naar de afronding van dit project. Dat maakt een mens blij!

Daarnaast is Willem direct betrokken bij een paar projecten om de financiële situatie behoorlijk te verbeteren. Zo kan hopelijk het werk in de toekomst ook goed verdergaan. Het geeft veel voldoening als je na hard werken resultaat mag zien. Het klinkt nu nog vaag, maar jullie gaan er meer over horen!

Het is erg bemoedigend om te zien dat er bij de projecten zoveel moois gebeurd. In persoonlijke contacten voelt het soms als ploeteren en dan mogen we weten dat Gods plannen hoger zijn dan de onze. Onze buurvrouw leenden we het boek ‘Ik zocht Allah en vond Jezus’ (aanrader om te lezen!). Na een aantal maanden had ze het uit en we waren nieuwsgierig wat ze ervan vond. Toen we zelf het boek lazen, werden we geraakt door de diepgang en de overtuigende argumenten voor het evangelie. De buurvrouw overhandigde het boek met een dankjewel, maar zei dat ze er verder niet zoveel nieuws in vond staan. Het is de vraag wat ze begrepen heeft. Ergens is het niet zoveel anders dan in de tijd van Jezus zelf; mensen die hun leven zogezegd op orde hebben, willen liever geen drastische veranderingen. Het is moeilijk om dan de boodschap van het evangelie door te laten dringen. Dat kan alleen Gods Geest. Zo ook een vriendin die we nu al twee jaar kennen, ze doet alleen maar wat anderen willen dat ze doet en zelf denkt ze totaal niet over diepere dingen dan het alledaagse na. Dat is niet ongewoon hier. Vaak moet er eerst iets gebeuren voor mensen gaan nadenken. Wie weet wanneer woorden ooit in de toekomst vrucht mogen dragen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s