Priesters en een boel projecten

Ons team dat zich inzet voor actief Bijbelgebruik heeft een mooie zondagsschoolmethode vertaald in Bambara. Nu zijn andere taalgroepen ook geïnteresseerd in de methode en daarom was er vorige week een training voor drie taalgroepen. Eén van de taalgroepen, de K-taal, heeft een Bijbelvertaalteam dat bestaat uit protestante en katholieke vertalers. Daarom waren er voor hun taalgroep onder andere twee Rooms katholieke priesters uitgekozen om aan de training mee te doen. Onze gasthuismedewerkster is Rooms katholiek en was helemaal in haar nopjes toen ze hoorde dat de priesters kwamen logeren. Voor hen reserveerde ze het beste appartement met twee aparte slaapkamers. Ze schreef op de sleutelenveloppen hun naam en gaf die aan de bewakers bij de hoofdingang. Voor de andere deelnemers stond er op de envelop alleen: deelnemers workshop zondagsschool. Toen de priesters ’s avonds laat arriveerden, deelden ze de bewakers mee dat ze kwamen voor de workshop. De enveloppen met sleutels voor de deelnemers workshop waren al op, maar de bewakers brachten ze naar hetzelfde appartement waar de andere deelnemers al waren. Dat werd een beetje krapjes, er was nog maar één eenpersoonsbed vrij… De volgende ochtend kwamen ze bij de gastvrouw: ‘Eh… we hebben een klein probleempje!’ Het éénpersoonsbed was deze nacht wel erg knus met z’n tweeën. Onze katholieke gastvrouw kon wel door de grond zakken. We hebben smakelijk gelachen! De training is overigens verder goed verlopen. Zo kunnen steeds meer taalgroepen de methode gebruiken en steeds meer kinderen goed Bijbelonderwijs krijgen!

Bij SIL zijn veel projecten gaande waar Willem bij betrokken is. Inmiddels wordt er al een paar weken gewerkt aan de installatie van zonnepanelen. Ze liggen bijna allemaal op het dak. De panelen komen uit Nederland en zijn geschonken aan SIL. Zo hoefden alleen de transportkosten betaald te worden. Fantastisch! Ook de overige apparatuur, zoals de omvormers en batterijen is door een aantal Nederlandse bedrijven gesponsord. Zo’n project gaat altijd met uitdagingen gepaard. Het dak van stevige golfplaten vertoont nu de nodige gaatjes door het vastschroeven van de bevestigingsbalken van de panelen. Daar moet eerst weer een oplossing voor worden gevonden omdat er nu wat water binnenkomt. Op de bovenste verdieping van het kantoor, worden ook nieuwe kantoorruimtes gebouwd. We zijn dankbaar dat deze gerealiseerd kunnen worden, want steeds meer teams werken vanuit de hoofdstad in verband met de veiligheidssituatie. Maar het zou jammer zijn als de gloednieuwe kantoren gelijk te maken krijgen met waterschade! Het is maar een korte periode in het jaar dat het regent, maar dan regent het ook flink.

Uit Nederland is met dezelfde container ook een nieuwe generator gekomen voor kantoor. De oude generator deed het meer niet dan wel en is hoognodig uit vervanging toe. Zo heeft het kantoor weer hopelijke een betrouwbare stroomvoorziening voor de komende 25 jaar. De recent gerealiseerde conference room voor online vergaderingen met groepen is inmiddels ook in gebruik. Uit Nederland namen we goede apparatuur mee en een vertrekkende zendeling hier verkocht een groot scherm. De vertaalteams zijn heel blij! Zo hoeft niet steeds iemand ingevlogen te worden voor de controles van de vertalingen en dergelijke, maar kunnen meer vergaderingen en activiteiten online plaatsvinden. Scheelt in de kosten en is ook nog eens goed voor het milieu!

Zo is elke dag boordevol activiteiten, want er komt veel kijken bij al die projecten! Gelukkig hebben we inmiddels af en toe een regenbui, al is het nog steeds erg heet. In augustus zal Willem waarschijnlijk een paar dagen in Nederland zijn. Hij heeft dan een training voor een nieuw softwarepakket en kan door gunstige ticketprijzen via Nederland reizen. Gideon vond het een prima deal: vader blijft iets langer weg maar komt dan ook terug met lekkere Nederlandse dingen. ‘Ik kan wel 100.000 zakken gedroogde appeltjes opeten hoor!’. Maar ook heel lief ‘ik ga je wel missen, va.’

Shalom! Willem en Christien

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s