Feest!

Op 12 augustus was het feest bij ons op kantoor! Het J-team heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan het afronden van het Nieuwe Testament. Waar komt een paragraaf, waar een verwijzing, hebben we ergens een typefout gemaakt, en allerlei andere details werden gecontroleerd en opnieuw gecontroleerd. Meerdere mensen hebben diverse keren de opnieuw en opnieuw gecorrigeerde proefversie doorgelezen. Uiteindelijk was de proefversie klaar en op 12 augustus werd die met blijdschap gepresenteerd aan alle aanwezigen. De projectleider hield het boek vol liefde omhoog, zodat iedereen het kon zien. Wat een vreugde! Het duurt nog wel zo’n half jaar voor de gedrukte Bijbel uit Korea hier zal komen, maar het Nieuwe Testament is nu ook vertaald voor de J-mensen! Ons gebed is dat het Woord veel vrucht mag dragen. Er zijn ook genoeg uitdagingen die nog voor de boeg liggen. Ons gastland is erg laaggeletterd en mensen gaan niet zomaar uit zichzelf lezen. Daarbij is het erg moeilijk om door alle aannames en vooroordelen die mensen hebben heen te dringen, maar alleen door zelf de Bijbel te onderzoeken, ontdekken mensen wie God echt is. Bid daarom voor de mensen die de Bijbel gaan onderwijzen aan de J-mensen.

Afgelopen maand hadden we een dikke week gasten: een leuk stel ( en ze hielden van bordspellen), hij Amerikaans, zij Chinees. Zij heeft haar doctoraat al en hij doet zijn doctoraat in zijn domein Afrikastudies en gaat onderzoek doen naar het conflict tussen de boeren en de herders. Dat is een langlopend, gewelddadig conflict dat al de nodige slachtoffers van beide kanten heeft opgeëist. Hij wil kijken of hij iets kan bijdragen aan de oplossing van dat conflict. We hopen het van harte. Een collega die uit het herdersvolk komt, kwam een avond langs om geïnterviewd te worden. De verhalen die we hoorden, stemden ons erg droevig. Van de terroristen die actief zijn in het Noorden, behoort het merendeel tot dit herdersvolk. Niet alle herders zijn terroristen, maar veel van de terroristen zijn wel herders. Deze terroristen trekken steeds verder op naar het zuiden en dwingen dorpen om de sharia te houden, anders volgt er geweld. Zo zijn er veel christelijke boerendorpen die nu de sharia houden en waar de vrouwen helemaal gesluierd lopen. De scholen worden gesloten en kinderen moeten naar de koranschool. Onze collega is christen en kan al jaren niet meer naar zijn dorp, omdat hij dan gedood zal worden. We hebben zelf ook veel geleerd van dit gesprek.

Toen we terugkwamen uit Nederland, zat er een grote scheur in het plafond in de woonkamer. Dit is een soort gipsplafond onder het golfplaten dak. Een expert kwam er naar kijken en zei laconiek: ‘Ik denk het nog wel een maand gaat duren voor valt…’ Dat betekende dus werk aan de winkel. We hebben al heel wat te stellen gehad met het dak van dit woonhuis en begrijpen nu des te beter de tekst uit spreuken 27: ‘Een twistzieke vrouw is te vergelijken met het gestadige druppelen op een dag van slagregen!’ Het is knap vervelend als het water je huis inloopt, maar gelukkig is inmiddels alles weer opgelost en is het niet het hele jaar regenseizoen. Gelukkig valt Christien niet onder de twistzieke vrouwen. ;) Het is overigens een probleem voor veel mensen, de facebookpagina voor expats hier stroomt in het regenseizoen met berichten van mensen met lekkages.

Het is ook de tijd van de examens. Door corona en stakingen is het schooljaar langer doorgegaan en vinden nu pas de eindexamens plaats. Voor 400.000CFA, zo’n €660,- kun je je examen kopen en zorgt er ‘iemand’ voor dat je het examen krijgt van iemand die slaagt, en dat diegene dan zakt in jouw plaats. Veel scholieren zijn dus razend onzeker over hun examen. Scholieren die niet betalen, weten nooit of ze slagen. Misschien gaat hun succes wel naar iemand anders. Gelukkig schijnt het dat de interim-overheid hier hardhandig tegen optreedt. We hopen het van harte, want dit soort praktijken zijn afschuwelijk.

Jullie weer veel werk- en schoolplezier gewenst na de vakantie!

Shalom,

Willem en Christien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s