Geen taboes

Vanmorgen belandde ik weer in een zeer bijzondere situatie. De bezigheden in het huis vragen om boodschapjes. Er stonden stopcontacten, lichtknopjes en kwasten op de lijst. Zo rond een uur of 10, als het nog niet te warm is om een stap te verzetten (zo van 12 tot 15 is het geen doen), vertrok ik naar de markt. Bij gebrek aan een Formido of Gamma zijn in plaats daarvan talloze kleine maar bomvolle fourniturenwinkeltjes te vinden. Elk plankje is tot de nok toe gevuld en in het midden is net 30 cm vrij om je kont te keren. Van grond tot plafond kijk je je ogen uit.

De man die het winkeltje runt waar we geregeld komen is vriendelijk, enthousiast en hartelijk. Er staat speciaal een hoge stoel (naast de 30 cm, maar daaronder wel gevuld met spullen) om zijn gasten te ontvangen. Ik kwam in fleurige jurk met hoofddoekje (praktisch tegen de zon) en dat waardeerde hij zeer. ‘Want kijk, zie je,’ zei hij, ‘die hoofddoek is een teken dat je getrouwd bent en dan respecteren we. Als jij gewoon zo gekleed gaat, kunnen we een goede, vriendschappelijke relatie opbouwen. Maar al die westerlingen die in korte rokjes lopen, daar kunnen wij als mannen niks aan doen. Dan willen we liefde.’ Waarop ik vertelde dat wij een verschil maken tussen liefde en lust. ‘Nee, dat is hier hetzelfde. En als je er sexy bijloopt, dan wil jij dat blijkbaar ook graag. En wij houden erg van de liefde! Soms wel twee keer per dag.’

Het zijn niet de gebruikelijke gesprekken voor mij, maar hier zijn maar erg weinig onderwerpen taboe. Zo kan ook zomaar gevraagd worden hoeveel geld we verdienen of wat de huur van het huis kost. Maar dit is voor ons als westerling nog wat ongewoner en hij was nog lang niet klaar. ‘Ik heb verschillende vriendinnetjes. En ik ben getrouwd. Maar soms is je vrouw moe, of ziek en dan heb je geen liefde. Vaak bellen mijn vriendinnen mij en dan spreken we ergens af. Op zondag ga ik altijd naar een dorp hier 30 km vandaan met een vriendin en dan maken we er een leuke dag van.’

‘Weet je vrouw dat dan ook?’ ‘Nee, maar dat hoeft toch niet? Het is vaak maar voor even en dan ben ik weer thuis.’ Ik legde hem uit dat mijn man en ik geen geheimen voor elkaar hebben en dat ik geloof dat het huwelijk voor twee personen is en dat het trouw zijn aan elkaar een afspiegeling is van Gods trouw aan ons. ‘Oh, maar ik heb niet met al mijn vriendinnetjes gemeenschap hoor. Als zij het niet willen doen we het niet. Maar daarom zijn getrouwde mannen beter, die respecteren dat. Ongetrouwde mannen willen veel.’ Hij keek me aan met een veelbetekenende blik.

‘Je moet oppassen als blanke vrouw. Als je ooit mijn hulp nodig hebt, als ze je lastigvallen, dan mag je me bellen hoor! Hier is mijn kaartje. En als je zin hebt om een keer mee te gaan naar de heuvels, dan kunnen we weleens afspreken!’ Gelukkig was het geen probleem als Willem ook mee zou gaan.

Wat wij zien als een gewone relatie waarin je samen beslist, dingen onderneemt, overlegt, is hier heel bijzonder. Zonder dat we het zelf goed beseffen valt dat de mensen hier op, dat een relatie ook anders kan zijn dan wat ze gewend zijn. We hopen dat we ze hierin mogen inspireren tot een relatie van trouw en eerlijkheid. In de gesprekken blijkt vaak wel dat dat iets is wat ze eigenlijk wel graag willen, helemaal als het de vrouwen betreft.

‘Wanneer kom je weer? Vrijdag of zaterdag? ’s Morgens? Je komt toch wel he?’ Ik wuifde het weg met een grapje. Vooral niet teveel aandacht aan besteden. Lastig als alles met relaties gaat, maar de enigen met wie je te maken hebt, mannen zijn!

Een gedachte over “Geen taboes

 1. Corine

  O, Christien nu weet je wel hoe ze over je denken . Ik moest natuurlijk een beetje lachen om dit stukje maar ik snap dat jij het nog warmer kreeg dan dat je al was pfiew.
  Over heel veel zaken denken deze mensen zo anders. Ook wel interessant om dat te ontdekken.
  Nou ik wens jullie een goed gezondheid en Gods zegen.

  Hartelijke groet,

  Corine Bakker

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s