Koningsdag en een Superboek

‘Mijn schild ende betrouwen, zijt Gij o God mijn Heer.’ Koningsdag ging hier gelukkig niet onopgemerkt voorbij. Donderdag was er feest op de residentie van de ambassadeur. Dat is trouwens met recht een ‘residentie’; je kunt erin verdwalen. Blijkbaar heeft onze nieuwe ambassadeur, een rasechte Fries, meer met het geloof. Ditmaal werd vers één en zes gezongen van ons volkslied. Mooi!

Allerlei hoge functionarissen van andere ambassades, Nederlandse soldaten en ontwikkelingswerkers waren present. Al met al een drukbezocht feest, waar men de haring en bitterballen als zoete broodjes at. Wij ook.

Spijkers met koppen
Afgelopen maand spraken Christien en haar collega met verschillende dominees over alfabetisering. Deze dominees zijn de voorzitters van hun kerkgenootschap. De gesprekken maakten de dominees bewust van de nood op dit gebied. In het verleden hebben hulporganisaties lees- en schrijfonderwijs georganiseerd. Sindsdien voelen kerken zich van hen afhankelijk en nemen weinig tot geen initiatief om zelf lees- en schrijfles te doen. Afgelopen zondag in de kerk werden we erg verrast. Tot onze verbazing zijn er gelijk koppen met spijkers geslagen na ons gesprek.  13 mei is de eerste lees- en schrijfles in de kerk! Wat een zegen op onze gesprekken en wat motiverend om hiermee door te gaan. Ons werk heeft effect!

Vertrek
In februari kwam onze nieuwe collega, die Christien sindsdien begeleidde. Helaas valt het leven hier haar te zwaar en besloot ze naar huis in Amerika te gaan. Daar gaat ze nu op het hoofdkantoor werken, om donoren voor de taalprojecten te werven. Voor Christien was het een hele goede ervaring om betrokken te zijn bij nieuwkomers. Ze kreeg veel positieve feedback over de begeleiding. We bidden dat onze collega op haar plek zal zijn in haar nieuwe baan.

Malaria
Mopperen we op Urk weleens over de steekmuggen, dat zijn maar onschuldige prikkertjes in vergelijking met de malariamuggen. Voordeel is wel dat je van de laatste geen jeukbulten krijgt. Alleen maar een parasitaire bloedziekte. Die gelukkig wel verholpen kan worden, maar geen pretje is. We schreven over onze taallerares dat ze in verwachting is. Twee weken geleden werd ze met spoed opgenomen, om een miskraam te voorkomen. Erg ingrijpend allemaal. Vooral toen ze er zware malaria overheen kreeg. En dat wil je niet als je in verwachting bent. Die medicijnen zijn heel schadelijk voor ongeboren leven. We konden gelukkig op ziekenbezoek om haar een beetje op te beuren en bidden dat ze verder een goede zwangerschap heeft.

Tijdens het bezoek gebeurde nog iets grappigs. Een tijdje geleden vroeg ze om Superbook. Dat is een tekenfilmserie waarin Bijbelverhalen verteld worden. We konden het echter niet bemachtigen, en gaven haar in plaats daarvan een strip-Bijbel. Samen met haar kinderen leest ze regelmatig een verhaal. Één van haar zoontjes zei netjes dankjewel en was wel nieuwsgierig naar die blanken van dat boek. We vroegen welk verhaal hij het mooiste vindt, vast David en Goliath of Simson. Vol vuur antwoordde hij: ‘Het verhaal van Jezus!’ ‘Maar dat kan helemaal niet, die hebben we nog niet gelezen!’ reageerde Koro verbaasd. ‘Ja, maar die heb ík wel gelezen, en ík vind díe het mooist!’

 

 

Een gedachte over “Koningsdag en een Superboek

  1. Dineke Koffeman

    Leuk om te horen dat het evangelie ver over de grenzen van Nederland ook te ervaren valt op bijzondere wijze! Door het volkslied en door stiekem verder te lezen in een Bijbels stripboek en dan de Heere Jezus leert kennen! Heel mooi!!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s