Rustiger vaarwater…

Na de staatsgreep was het nog even spannend. De grenzen gingen weer dicht en de banken gaven tijdelijk geen geld. De omliggende landen en de Afrikaanse Unie (CEDEAO) legden sancties aan M. op. We moesten genoeg geld en eten in huis hebben om in ieder geval een maand toe te kunnen. En wat moesten we doen als de situatie toch ineens heel gevaarlijk zou worden? Ons werd geadviseerd om in ieder geval een vluchtkoffer voor te bereiden. Inmiddels zijn de sancties iets versoepeld en zijn de banken weer open en mag er in ieder geval wel voedsel de grenzen over. De onderhandelingen zijn nog gaande tussen M. en de Afrikaanse Unie en elk moment kunnen de sancties worden opgeheven. We hebben nu een tijdelijke president tot de volgende officiële presidentsverkiezingen over anderhalf jaar. Het leven lijkt verder weer zijn gewone gang te gaan. Je kunt je voorstellen dat we heel dankbaar zijn dat het zo goed is verlopen!

Inmiddels komen de eerste zendelingen weer binnendruppelen, nadat bij het begin van de Coronacrisis za bijna allemaal vertrokken. We zijn erg blij om weer wat meer mensen om ons heen te hebben, want afgelopen maanden waren wat dat betreft wel wat eenzamer. Maar ook daarin heeft God voor ons gezorgd. We leerden namelijk twee Nederlandse christenen kennen, die hier tijdelijk voor de VN waren. In de tijd dat we verder weinig mensen om ons heen hadden, hebben we met hen een hele goede tijd en veel gezelligheid gehad. Deze maand moesten we weer afscheid van hen nemen en we zijn blij dat ze weer bij hun gezin kunnen zijn, maar we gaan ze zeker missen!

Afgelopen maand verliep verder gelukkig rustig en na zulke onrustige maanden is dat wel erg fijn. We hebben mooie gesprekken gehad. De schilder kwam bij ons langs voor een klus en hij zei: ‘Ik ben bijna christen, maar ik durf het mijn familie nog niet te vertellen.’ Wat waren we blij! We kennen hem nu vijf jaar en hebben veel met hem gepraat. Dit bemoedigde ons erg! Daarna ging Christien op bezoek bij de buurvrouw en het contact verliep vaak wat stroef, maar nu was ze erg open en wilde ze graag over religie praten. In de ogen van veel M-mensen zijn Islam en Christendom hetzelfde. Het maakt niet uit wat je gelooft. Als je maar een goed mens bent, dan kom je er wel. Het duurt vaak lang voordat mensen beseffen dat het absoluut niet hetzelfde is. Dus we zijn erg dankbaar voor deze opening! Ook hebben we met de chauffeur van één van onze VN vrienden gepraat. Hij is een vrome moslim, maar erg geïnteresseerd in het evangelie. Dit waren voor ons erg mooie momenten de afgelopen tijd.

Sinds kort is ons alfabetiseringsteam druk bezig met een speciaal project voor het beschikbaar maken van leesboeken voor kinderen in de lokale talen. In de lokale talen is vaak weinig tot niets te lezen voor kinderen. In de hoofdstad zijn slechts één of twee bibliotheken met Franstalige boeken. We hopen dat door dit project veel kinderen de beschikking krijgen over leesboeken in hun eigen taal en lezen leuk gaan vinden!

A., de vrouw van onze bewaker en aan wie Christien appeltaarten leerde bakken, kan nu eindelijk beginnen met haar studie. Ze wilde heel graag patisserie gaan doen, maar daar waren te veel aanmeldingen voor. Nu gaat ze haar tweede keus doen: verloskunde. Na haar middelbare school had ze geen geld om aan een vervolgstudie te beginnen. Door het verkopen van appeltaarten heeft ze al een groot deel kunnen sparen, en wij helpen haar ook. We zijn dankbaar dat ze kan gaan studeren. Zo kunnen ze hopelijk samen een goede toekomst opbouwen. Als je geen studie gedaan hebt, is het zo moeilijk om hier een baan te vinden!

‘Bonjour!’ ‘Goodmorning!’ ‘Kambè!’ ‘Parapluutjes!’ ‘Poes slaapt.’  Gideon leert er elke dag weer nieuwe woordjes bij en begint er lekker op los te praten. Dat is heel gezellig! Hij heeft nog steeds energie voor tien, dus het gaat heel goed met hem. Met ons gaat het ook goed, al merken we wel dat de afgelopen tijd wel impact op ons heeft gehad. We doen het dus even wat rustiger aan en dan komt het vast weer in orde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s